Accizele pe autovehicule second-hand importate, impuse de Polonia, au fost declarate ilegale de UE

Sambata, 20 Ianuarie 2007, ora 05:54
849 citiri

Curtea europeana de justitie (CEJ) a declarat, joi, drept ilegale, accizele impuse de autoritatile poloneze autovehiculelor importate, taxate mai mult decat autovehiculele inmatriculate in Polonia, informeaza AFP.

CEJ a decis ca dreptul european se opune acestor accize in masura in care o masina mai veche de doi ani accizata intr-un alt stat membru UE depaseste acciza care se aplica unui autovehicul de aceeasi vechime inmatriculata inainte in Polonia.

Conform legii poloneze, toate autovehiculele inmatriculate in Polonia trebuie sa plateasca o acciza. Pentru masinile cumparate in Polonia, accizarea se aplica inmatricularii initiale. Pentru autovehiculele provenind din alte state membre, acciza este achitata unei noi inmatriculari.

Pentru autovehiculele mai noi de doi ani, acciza se ridica la 3,1 la suta sau 13,6 la suta, in functie de capacitatea cilindrica.

Pe de alta parte, pentru autovehiculele mai vechi de doi ani, aceasta taxa variaza intre trei la suta si 65 la suta. Cu cat autovehiculul este mai vechi, cu atat acciza este mai mare.

Taxa avea ca scop reducerea importurilor de masini vechi, ieftine si poluante, care au dus la scaderea vanzarilor de masini noi.

Anticipand decizia CEJ, Polonia a modificat legea in 1 decembrie 2006, astfel ca acciza nu mai depinde nici de varsta vehiculului si nici de provenienta lui si se cifreaza intre 3,1 la suta sau 13,6 la suta. Pe 21 decembrie, Comisia europeana de justitie a lansat o noua actionare in justitie impotriva Varsoviei, reprosand ca Polonia impune controale tehnice prea exigente proprietarilor de autovehicule second-hand importate.

<b>Bloombiz</b>
(Sursa: <a href=http://www.rompres.ro/ target=_blank>Rompres</a>)