Banca Centrala a Poloniei estimeaza cresterea economiei la 4,6% in 2011

Vineri, 02 Iulie 2010, ora 16:07
1064 citiri
Banca Centrala a Poloniei estimeaza cresterea economiei la 4,6% in 2011

Banca centrala a Poloniei a revizuit in crestere previziunile pentru evolutia economiei tarii in 2011, de la cresterea estimata in februarie, de 2,9%, la 4,6%, potrivit raportului institutiei despre evolutia produsului intern brut si a inflatiei publicat vineri si citat de Bloomberg si preluat de NewsIn.

Astfel, potrivit noilor estimari, productia industriala ar putea creste cu 3,2% anul acesta, comparativ cu predictiile anterioare, ce vizau un avans de 3,1%, pe fondul unei cresteri a cererii, importurilor si investitiilor.

Autoritatile poloneze au decis saptamana aceasta mentinerea ratei dobanzii de referinta la minimul record de 3,5%, pentru a 12-a luna consecutiv.

Pentru prima data, banca centrala "ia in calcul noi factori care ar putea creste presiunea inflationista", conform declaratiilor facute pe 30 iunie de Marek Belka, guvernatorul bancii centrale poloneze, care a adaugat ca banca ar putea majora costurile de creditare.

Estimarile mai iau in calcula ca inflatia sa depaseasca tinta impusa de banca, de 2,5%, urmand sa accelereze pana la 2,7% in 2011, comparativ cu previziunile din februarie, care estimau o inflatie de 2,4%.

Volatilitatea zlotului ar putea contribui, de asemenea, la accentuarea inflatiei, potrivit declaratiilor guvernatorului.

Moneda poloneza a pierdut aproape 7% de pe 9 aprilie, cand banca a intervenit pe piata valutara pentru a tempera aprecierea masiva de pana la maximul ultimelor 16 luni.

Deprecierea zlotului duce la scumpirea produselor importate, accentuand inflatia. 

#crestere, #economica, #plonia , #Polonia