Bilant 2012: Succesul economic polonez versus esecul romanesc

Luni, 17 Decembrie 2012, ora 12:46
3237 citiri
Bilant 2012: Succesul economic polonez versus esecul romanesc

Stabilitatea economica a Poloniei este un exemplu pentru multe tari europene, inclusiv pentru Romania. Ce a gresit statul roman in 2012 si unde ar fi functionat si la noi "reteta poloneza"?

Succesul economiei poloneze a stat atat in modul in care au folosit banii europeni, cat si in gasirea celei mai bune metode de privatizare a companiilor de stat.

Romania mai are de lucrat la ambele capitole. In ceea ce priveste fondurile europene, in 2012, tara noastra nu a reusit sa atraga nici 10 procente, fondurile absorbite fiind de 1.867,06 milioane de euro. Este un nivel foarte scazut, in conditiile in care reprezentantii guvernului estimau o rata de absorbtie de 20 de procente.

In plus, Romania a fost nevoita sa platesca corectii financiare pe patru programe europene din cauza neregulilor gasite in sistemul fondurilor europene.

Pe de alta parte, Polonia a ajuns la un nivel record de absorbtie a fondurilor europene de aproape 80%. Poloniei i-au fost alocate pentru perioada 2007-2013 suma de 68 miliarde de euro. Ministrul polonez al dezvoltarii regionale, Elzbieta Bienkowska spunea ca pentru fiecare euro exista nu mai putin de 10 proiecte.

Fondurile au fost folosite cu precadere pentru proiecte in infrastructura si investitii. Din banii europeni, Polonia a construit 1.300 de kilometri de autostrada. Autostrada care leaga Varsovia de Berlin, finalizata la timp pentru Campionatul European de Fotbal, este unul dintre cele mai elocvente exemple de bani intelept cheltuiti.

Privatizarile, model de succes in Polonia, dezastru in Romania

Nici la capitolul privatizari Romania nu a stat mai bine. Una dintre companiile pe care guvernul a incercat in acest an sa o privatizeze a fost Oltchim. Participarea lui Dan Diaconescu si tergiversarea intregului proces de privatizare a adus inca o bila neagra Romaniei.

In schimb, modul in care Polonia a ales sa privatizeze companiile de stat a contribuit la succesul economic al tarii. Autoritatile au apelat la mai multe metode de privatizare: listarea la Bursa, privatizarea directa sau privatizarea in masa.

Procedura a inceput in anii '90, cand Guvernul polonez a decis listarea la Bursa din Varsovia a celor mai importante companii de stat ale tarii. Totusi, autoritatile au pus o conditie esentiala: investitorilor straini nu li se permitea sa detina mai mult de 40% din companie.

Prin privatizare directa, Polonia a reusit sa atraga cativa investitori puternici printre care se numara: Unilever, Phillips sau Thomson Electronics.

Moneda unica, o prioritate sau un moft?

Atat Romania cat si Polonia sunt nevoite sa adopte moneda unica europeana. In timp ce reprezentantii guvernului de la Bucuresti sustin ca adoptarea monedei unice este o obligatie pe care Romania trebuie sa o indeplineasca, in Polonia, guvernantii spun ca tara lor nu este inca pregatita pentru un astfel de pas.

Polonia va deveni membra a zonei euro, insa nu se grabeste sa adopte moneda unica, a declarat presedintele Bancii Centrale din Polonia, Marek Belka.

"Cel mai important motiv este acela ca nu suntem suficient de pregatiti pentru a intra in zona euro", a adaugat Belka.

In plus, Polonia trebuie sa se asigure ca zona euro este o structura stabila.

"Nu are niciun sens sa ne alaturam decat daca suntem ferm convinsi ca va rezista. Vrem sa fim siguri ca proiectul zonei euro este ireversibil si atunci vom initia pregatirile pentru aderare", a concluzionat guvernatorul polonez.

Presedintele Traian Basescu are o alta opinie in ceea ce priveste adoptarea monedei unice europene. La finalul summitului de Toamna de la Bruxelles, Basescu spunea ca Romania are obligatia de a trece la euro.

"Suntem intr-o perioada de exceptare, obligatia noastra este sa adoptam euro, asa ne-am obligat in tratatul de aderare. Ne place sau nu, trebuie sa folosim euro. Am primit o derogare, dar va asigur ca orice intarziere este o pierdere pentru Romania, pentru ca este o nerespectare a unui tratat", declara, la acea data, Basescu.

#economie romania, #economie Polonia, #fonduri europene romania, #fonduri europene Polonia , #Polonia