Companiile din Polonia isi reduc estimarile, din cauza crizei din Ucraina

Joi, 17 Aprilie 2014, ora 09:42
1222 citiri
Companiile din Polonia isi reduc estimarile, din cauza crizei din Ucraina

Companiile din Polonia si-au revizuit in scadere previziunile de crestere a afacerilor in trimestrul al doilea, din cauza escaladarii crizei din Ucraina, potrivit unui sondaj realizat de banca centrala din aceasta tara, transmite Bloomberg.

Sondajul referitor la perceptia conditiilor actuale de afaceri si estimarile privind cresterea exporturilor a fost realizat in luna martie in randul a 1.371 de companii.

Pe de alta parte, a crescut numarul managerilor care anticipeaza o redresare treptata a activitatilor companiilor, in urmatoarele sase luni, comparativ cu un sondaj efectuat de banca centrala in decembrie. Astfel, managerii intentioneaza sa mareasca productia, numarul de angajati si investitiile.

Informatiile au aparut dupa o scadere neasteptata, in luna martie, a unui indice privind intentiile de achizitii ale managerilor polonezi, de la cel mai ridicat nivel din ultimii trei ani, atins in februarie.

Guvernatorul bancii centrale, Marek Belka, considera ca impactul crizei din Ucraina asupra economiei poloneze va fi limitat, dar institutia intentioneaza sa mentina dobanzile la un nivel minim record cel putin pana la sfarsitul trimestrului al treilea, pentru sustinerea redresarii.

"Impactul crizei din Ucraina ar trebui sa scada in urmatoarele doua trimestre, pe masura ce companiile vor diversifica pietele de export. Sondajul arata ca in pofida turbulentelor pe termen scurt cresterea economica se stabilizeaza la circa 3%", a declarat Grzegorz Maliszewski, economist sef la Bank Millennium.

In raportul bancii centrale se arata ca chiar si companiile concentrate pe exporturile in Rusia si Ucraina spera ca problemele vor fi rezolvate rapid.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#companii Polonia, #crestere afaceri companii, #criza Ucraina , #Polonia