Economia Romaniei, mai puternica in 2013. Cine castiga, insa, razboiul?

Vineri, 12 Octombrie 2012, ora 08:22
3017 citiri
Economia Romaniei, mai puternica in 2013. Cine castiga, insa, razboiul?

Fondul Monetar International estimeaza ca Romania ar putea ajunge din urma si chiar intrece economia Poloniei in 2013. Totusi, Romania castiga doar un meci, nu toata lupta.

Cu ce "arme" castiga Polonia razboiul? Este singura tara europeana din Europa care a evitat recesiunea si care a inregistrat 19 ani crestere economica neintrerupta.

Cheia succesului economiei Poloniei este mentinerea bancilor cu capital national, este de parere Mircea Cosea, profesor in Economie.

"Polonia este o tara care are capital national, a pastrat banci cu capital national. Una din explicatiile succesului este intretinerea capitalului national, in timp ce Romania facea privatizari", a declarat Mircea Cosea pentru Business24.

Economia Poloniei in cifre

Anul 2008 a fost ultimul an in care Romania a inregistrat o crestere economica (7,3%) peste nivelul celei din Polonia, cifrata la 5,1 procente. Produsul Intern Brut inregistrat de Polonia era de 530 miliarde dolari, in timp ce PIB-ul per cap de locuitor a ajuns la 17.500 dolari.

In anul 2009, Polonia a fost singura tara din Uniunea Europeana care a inregistrat o crestere economica anuala de 1,7%. Economia Romaniei incepe din acest an sa dea semne de slabiciune, inregistrand o contractie de 6,6%.

Polonia a continuat sa raporteze crestere economica si pentru anul urmator, 2010, de 3,9% in timp ce Romania sa se situeze la polul opus cu scadere de 1,6%.

In 2011, atat Romania cat si Polonia au inregistrat cresteri economice, tara noastra raportand un avans de 2,5%, pe cand Polonia de 4,3%.

Privatizarile, esec in Romania, model de reusita in Polonia

Modul in care Polonia a ales sa privatizeze companiile de stat a contribuit la succesul economic al tarii. Autoritatile au apelat la mai multe metode de privatizare: listarea la Bursa, privatizarea directa sau privatizarea in masa.

Procedura a inceput in anii '90, cand Guvernul polonez a decis listarea la Bursa din Varsovia a celor mai importante companii de stat ale tarii. Totusi, autoritatile au pus o conditie esentiala: investitorilor straini nu li se permitea sa detina mai mult de 40% din companie.

Prin privatizare directa, Polonia a reusit sa atraga cativa investitori puternici printre care se numara: Unilever, Phillips sau Thomson Electronics.

Guvernul a reusit, pana la sfarsitul anului 1998 sa privatizaze 72,6%, deci 6.129 din cele 8.441 de companii de stat.

In Romania, privatizarile esec national

De cealalta parte, Romania s-a "zbatut" in privatizari nereusite.

"In ceea ce priveste privatizarile, cele care s-au facut in Romania dupa anul 2000 s-au facut intr-o maniera abuziva, iar ca reper important a fost privatizarea Petrom: intr-o maniera abuziva si cu mari suspiciuni in ceea ce priveste acuratetea contractelor. Principala forma de actiune a statului ca actor economic pe piata ramane participarea lui la capital strategic, cel din energie si infrastructura", crede Mircea Cosea.

Polonia fruntasa Europei la absorbtia fondurilor europene

Poloniei i-au fost alocate pentru perioada 2007-2013 suma de 68 miliarde de euro, insa intregul pachet depaseste 10 miliarde de euro. Ministrul polonez al dezvoltarii regionale, Elzbieta Bienkowska spunea ca pentru fiecare euro exista nu mai putin de 10 proiecte. Rata de absorbtie a banilor UE atinge 80 de procente.

De cealalta parte, Romaniei, pentru perioada mentionata, ii vor fi alocate 19,7 miliarde de euro.Tara noastra nu reuseste sa atraga mai mult de 7% din sumele puse la dispozitie de Uniunea Europeana.

Creditori externi

Atat Romania cat si Polonia au un acord incheiat cu Fondul Monetar International (FMI). Daca Romania are un acord stand-by, Polonia se "bucura" de un avantaj suplimentar in relatia cu FMI: o linie de credit permanenta.

"Cred ca foarte putina lume stie ca Polonia este intr-un acord cu FMI de tipul unei linii de credit permanente la dispozitia acestei tari", a spus Mihai Tanasescu, reprezentantul Romaniei la FMI.

Acordul dintre Romania si FMI a inceput la 31 martie 2011 si este unul de tip preventiv, avand o valoare de 3,6 miliarde de euro.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Polonia Romania economie, #crestere economica romania, #economie Polonia exemplu , #Polonia