Fondurile alocate de UE nu au redus diferentele de dezvoltare intre regiunile din Polonia

Miercuri, 21 Februarie 2007, ora 12:21
865 citiri

Fondurile alocate de Uniunea Europeana (UE) Poloniei nu au reusit sa reduca disparitatile de dezvoltare intre regiunile din aceasta tara, potrivit sefului departamentului pentru coordonarea politicilor structurale din cadrul ministerului polonez al Dezvoltarii Regionale, Piotr Zuber.

Cei mari beneficiari ai fondurilor europene nu au fost regiunile sarace, ci marile orase, care au avut capacitatea de a pregati proiecte si a le cofinanta, a declarat marti, la Bucuresti, Piotr Zuber, la o conferinta pe tema dezvoltarii regionale si a initiativei locale.

Inainte de aderarea Romaniei si Bulgariei la UE, patru regiuni din Polonia din cele 16 eligibile pentru a primi asistenta financiara comunitara prin fondurile de coeziune figurau printre cele mai sarace din Europa.

La sfarsitul anului 2006, Polonia a absorbit 34 la suta din alocarea financiara UE pentru perioada 2004-2008, marile provocari in acest domeniu fiind proiectele majore de infrastructura.

Potrivit lui Zuber, regiunile de dezvoltare au fost mai eficiente decat ministerele si structurile administratiei centrale, in absorbtia fondurilor europene.
Astfel, cei mari beneficiari ai fondurilor UE erau autoritatile locale si regionale - 47 la suta din total, administratia centrala - 32 la suta, intreprinderile - opt la suta, fermierii - cinci la suta, ONG-urile - trei la suta, institutiile de educatie si cele de cercetare-dezvoltare - doi la suta.

In perioada 2004-2006, alocarea neta de la UE pentru Polonia a fost de 11,2 miliarde euro, pentru dezvoltare regionala, iar in perioada 2007-2013 sumele se ridica la 59,55 miliarde euro (3,92 la suta din PIB).

Bloombiz
(Sursa: Rompres)