Noua gaselnita a Guvernului: ne lasa fara gunoi

Joi, 12 Mai 2011, ora 10:33
1528 citiri
Noua gaselnita a Guvernului: ne lasa fara gunoi

Guvernul ar putea desfiinta ghenele de gunoi de la aproximativ 60.000 de blocuri, incercand sa ii forteze pe locatari sa colecteze selectiv gunoiul menajar, dupa ce Comisia Europeana a atras atentia ca in Romania doar 1% dintre gunoaie sunt colectate selectiv.

"Comisia Europeana ne-a facut albie de porci pentru ca in Romania se colecteaza selectiv doar 1% din gunoaie, in timp ce media in Uniunea Europeana este de 24%. Din cauza ghenelor, 5,5-6 milioane de romani nu colecteaza selectiv deseurile. Solutia e desfiintarea lor", a declarat Ionescu. El a adaugat ca in Ungaria aceste probleme au fost deja rezolvate, iar polonezii "mai au putin si reusesc".

Ghenele din spatele blocurilor vor fi inlocuite cu platforme betonate pe care vor fi amplasate containere pentru colectarea separata a deseurilor. Investitia totala este estimata la 1,8 miliarde de euro.

Intrebat de unde se vor face rost de bani, Ionescu a declarat ca nu stiu de unde ar putea fi luate fonduri, dar a adaugat ca "o colectare selectiva inseamna bani".

Pe de alta parte, Radu Opaina, presedintele Federatiei Asociatiilor de Proprietari din Romania, sustine ca masura desfintarii ghenelor de gunoi nu poate fi aplicata in Romania.

"Deja exista containere pentru colectarea selectiva a deseurilor. Problema nu este la cei care arunca gunoiul, este la gunoieri, care au luat respectivele containere si au amestecat continutul lor cand l-au varsat in masina de gunoi. Ghenele de gunoi sunt o forma superioara de dezvoltare in ceea ce priveste administrarea deseurilor", sustine Opaina.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#desfiintare ghene gunoi, #colectare selectiva, #reciclare, #guvern, #comisia europeana , #Polonia