Polonezii, multumiti de calitatea de membru UE

Luni, 01 Octombrie 2007, ora 16:46
1001 citiri

Aproape trei sferturi din polonezi (74 la suta) sunt multumiti de prezenta tarii lor in Uniunea Europeana, rezulta din sondajul TNS OBOP (Centrul pentru Analiza Opiniei Publice) remis agentiei PAP. Potrivit acestuia, doar 4 procente dintre locuitorii Poloniei sunt de parere contrarie.

Cu cat nivelul studiilor este mai ridicat, cu atat este mai mare procentul persoanelor care apreciaza pozitiv prezenta Poloniei in UE, releva sondajul TNS OBOP. Astfel, multumiti de calitatea de membru UE sunt 89 la suta din cei cu studii superioare, 81 la suta din cei cu studii medii, 64 la suta din polonezii cu studii profesionale, si 65 la suta din cei cu studii de baza (scoala generala sau gimnaziu).

De asemenea, exista si o corelatie intre situatia materiala si multumirea cu privire la prezenta in Uniune. Astfel, dintre respondentii cu o situatie buna, 81 la suta apreciaza pozitiv aderarea Poloniei la UE, iar in grupul celor care isi definesc pozitia materiala drept nesatisfacatoare - procentul este 59 la suta.

Prezenta in UE este considerata un lucru bun in special de elevi si studenti (88 la suta), specialisti si persoane cu functii de conducere (84 la suta), intreprinzatori privati si lucratori din administratie si servicii (cate 80 la suta fiecare).

Din sondajul TNS OBOP rezulta, totodata, ca prezenta in UE este sustinuta cel mai mult de respondentii cu vederi de stanga (92 de procente) si de centru-dreapta (89 la suta).

Aproape trei sferturi din respondenti (73 la suta) au declarat ca aderarea la UE a influentat situatia tarii lor. In opinia majoritatii (65 la suta), influenta s-a dovedit favorabila, schimbarile in mai rau fiind semnalate doar de 8 la suta.

Doua treimi din cei care au raspuns sondajului cred ca intrarea in UE nu le-a schimbat viata, iar 31 la suta simt o schimbare. Pentru un sfert dintre polonezi (26 la suta), schimbarea a fost una buna, doar 5 la suta considerand ca acum viata lor este mai rea.

Sondajul a fost realizat in perioada 6-10 septembrie, pe un esantion reprezentativ de 1004 locuitori adulti ai Poloniei.

<b>Bloombiz</b>

(Sursa: <a href=http://www.rompres.ro/ target=_blank>Rompres</a>)

<b>Bloombiz.ro Newsletter </b>

Aboneaza-te la <a href=http://newsletter.vodanet.ro/gateway/?a=YT1CbG9vbWJpel8xMiZiW109aW5mb2Jsb29tYml6XzE4 target=_blank>newsletter-ul infoBloombiz</a> ca sa primesti in fiecare dimineata, prin e-mail, ultimele informatii legate de companii, afaceri, economie, piata imobiliara, plasamente financiare, cariere si lifestyle.