Polonezii negociaza la sange pentru rachetele Patriot: Vor niste dotari pe care nu le au nici americanii

Joi, 03 August 2017, ora 06:37
8836 citiri
Polonezii negociaza la sange pentru rachetele Patriot: Vor niste dotari pe care nu le au nici americanii
Foto: Military today

Polonia nu se multumeste doar sa achizitioneze opt sisteme Patriot de ultima generatie, ci solicita ca in contract sa fie trecute si clauze clare privind transferul de tehnologie.

Tara est-europeana este gata sa plateasca un pret de 8 miliarde de dolari pentru sistemele antiracheta Patriot, dar ameninta sa renunte la contract daca anumite cerinte legate de livrarea unor componente ale sistemelor nu vor fi respectate, anunta Defense News.

In ciuda semnarii acordului care deschide seria de negocieri cu SUA pentru achizitionarea sistemelor antiracheta, reprezentantii Ministerului Apararii de la Varsovia se arata dezamagiti de faptul ca Washigntonul ar putea intarzia derularea livrarilor, in contextul in care vor analiza mai intai cererile de transfer de tehnologie formulate de Polonia.

Polonia a cerut anumite dotari ale sistemelor Patriot comandate pe care nici americanii nu le folosesc in prezent. Astfel, primele doua baterii de rachete ar trebui sa vina dotate cu o statie de comanda Northrop Grumman IBCS, pe care americanii o vor adauga sistemelor Patriot proprii abia in 2022, iar restul de sase ar trebui sa aiba radare cu raza de supraveghere de 360 grade, dotare care, iarasi, nu este in prezent intalnita pe sistemele Patriot folosite de americani.

Aceste amanunte ar putea intarzia serios livrarea sistemelor defensive, acestea trebuind sa treaca mai intai sirul de teste cerut de Departamentul Apararii. Multe dintre teste sunt programate sa debuteze abia in 2019.

#contract livrare rachete Patriot, #transfer tehnologie militare, #afacere patriot Polonia SUA , #Polonia