Polonia a gasit o solutie pentru a fi independenta de Rusia in Marea Baltica

Luni, 07 Octombrie 2019, ora 11:06
6633 citiri
Polonia a gasit o solutie pentru a fi independenta de Rusia in Marea Baltica
Foto: Pixabay

Consortiul polonezo-belgian NDI-Besix a semnat vineri cu autoritatile poloneze un contract de 230 de milioane de euro pentru forarea unui canal care sa permita accesul la portul Elblag dinspre Marea Baltica, fara a trece prin apele teritoriale ruse, informeaza AFP.

Canalul, lung de un kilometru, lat de 20 de metri si avand 5 metri adancime, insotit de diferite infrastructuri de transport, va traversa cordonul-litoral ce margineste delta Vistulei. El ar urma sa fie gata in 2022.

"Este un moment istoric pentru Polonia (...), de o importanta politica enorma, pentru ca ne face independenti de vecinul nostru de la est", Rusia, a declarat in timpul ceremoniei de la Elblag ministrul polonez al economiei maritime, Marek Grobarczyk, citat de agentia PAP.

La ora actuala, pentru a ajunge in larg, ambarcatiunile care pleaca din Elblag trebuie sa ocoleasca peninsula ce apartine o parte Poloniei si o parte Rusiei si sa ceara autorizatie de trecere acesteia din urma, cu care Varsovia are relatii adesea tensionate.

Proiectul a suscitat o controversa intre sustinatorii noii cai de acces la Marea Baltica si ecologisti, care evoca riscuri pentru fauna si flora, ce ar putea fi afectate din cauza modificarilor de salinitate a apelor deltei.

#Polonia canal Marea Neagra , #Polonia