Polonia a semnat un parteneriat strategic cu China

Miercuri, 21 Decembrie 2011, ora 15:45
1725 citiri
Polonia a semnat un parteneriat strategic cu China

Presedintele Poloniei, Bronislaw Komorowski, aflat in vizita la Beijing, a semnat, marti, Declaratia unui parteneriat strategic intre tara sa si China, relateaza Radio Polonia.

"Dupa semnarea declaratiei de azi cu presedintele Hu Jintao, Polonia s-a alaturat unui grup de sapte tari UE care au relatii cu China duse la nivelul unui parteneriat strategic", a declarat presedintele Komorowski la o conferinta de presa. "Este semnificativ, in sensul ca noi suntem perceputi ca o tara importanta in Uniunea Europeana, care, la randul ei, are o relatie speciala cu China", a adaugat Komorowski.

Presedintele polonez a mentionat ca "parteneriatul strategic" este un termen pe care partea chineza il foloseste pentru a indica "un nivel mai inalt al relatiilor atat in ceea ce priveste contactele politice, cat si ansamblul relatiilor interstatale" si va fi "foarte important" ca cele doua tari vor putea elabora acum un "continut concret" al acordului.

Premierul polonez a discutat si despre situatia din Coreea de Nord

Adjunctul ministrului de externe, Jerzy Pomianowski, a semnat, marti, la randul sau, un memorandum comun referitor la deschiderea unor centre culturale in cele doua tari.

Presedintele polonez le-a spus jurnalistilor ca a discutat cu omologul chinez si despre situatia din Coreea de Nord, dupa moartea lui Kim Jong Il, la 17 decembrie. "China a subliniat relatia ei speciala cu Phenianul si a exprimat convingerea ca toate lucrurile vor merge in directia cea buna", a spus Komorowski.

Liderul polonez a fost intrebat de presa daca a ridicat si problema drepturilor omului in China, dupa ce la 16 decembrie s-a anuntat ca avocatul pentru drepturile omului Gao Zhisheng este condamnat la inchisoare.

Raspunsul presedintelui polonez a fost scurt. "Foarte important, foarte important", a spus el referindu-se la chestiunea drepturilor omului, noteaza Radio Polonia.

Parteneriatul cu China vine dupa o experienta neplacuta a Poloniei cu o firma chineza

Presedintele Komorowski si-a inceput vizita in China duminica si urma sa ia parte, miercuri, la un forum economic, dupa care avea programata o intalnire cu premierul chinez Wu Bangguo.

Parteneriatul strategic dintre Polonia si China intervine in conditiile in care Varsovia a avut recent o experienta mai putin placuta cu un investitor chinez, caz indelung dezbatut si in Romania.

Ambasadorul Poloniei la Bucuresti, Marek Szczygiel, a declarat, insa, zilele trecute, intr-un interviu pentru NewsIn, ca retragerea firmei chineze dintr-un contract castigat nu a afectat atitudinea generala a tarii sale fata de investitorii straini, inclusiv chinezi.

O firma chineza de constructii a participat cu succes la o licitatie a guvernului polonez pentru construirea unui segment de autostrada. Dupa un timp, au decis sa se retraga din acest contract, "nu s-au simtit pregatiti sa continue si a trebuit sa acceptam aceasta decizie", a explicat ambasadorul Poloniei.

Companiile chineze sunt binevenite in Polonia

"Dar nu cred ca a afectat in niciun fel atitudinea generala fata de investitorii si companii straine, in acest caz firme chineze", a adaugat diplomatul in interviul pentru NewsIn.

El a subliniat ca economia chineza merge foarte bine, iar companiile sunt mult mai active pe pietele externe. "E o realitate pe care trebuie sa o acceptam", a punctat ambasadorul.

"Cred ca este o relatie de afaceri normala si acum o alta companie chinezeasca investeste in Polonia", a spus Marek Szczygiel.

El a apreciat ca experienta cu firma chineza "a fost o lectie de invatat", dar a insistat ca pe viitor tara sa este deschisa oricarei companii straine dornice sa intre pe piata poloneza.

Cazul din Polonia a fost discutat si in Romania

Cazul a fost intens discutat in Romania, in contextul controverselor despre oportunitatea atragerii unor firme chineze pentru proiecte mari de investitii.

Presedintele Traian Basescu le-a spus luni exportatorilor ca au "poarta deschisa pentru sprijin - atat cat legal si european se poate face -" si i-a indrumat sa priveasca si spre piata Chinei, a Turciei, piata araba, pentru a nu mai tine "ouale intr-un singur cos: Uniunea Europeana".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Polonia China, #parteneriat Polonia China, #investitori straini , #Polonia