Polonia ar putea sa adere la zona euro in 2016

Luni, 17 Decembrie 2012, ora 08:27
1530 citiri
Polonia ar putea sa adere la zona euro in 2016

Polonia ar putea sa adopte moneda unica europeana, euro, la 1 ianuarie 2016, a declarat consilierul prezidential Roman Kuzniar, potrivit Gazeta.pl.

"Cu cat mai tarziu o vom face, cu atat mai greu vom reusi in acest demers, pentru ca la acel moment zona euro se va fi dezvoltat.Peste cinci, sase sau sapte ani, vor aparea noi criterii si modalitati, care vor trebui ratificate, pentru a putea intra in structurile sale", a explicat consilierul presedintelui Bronislaw Komorowski.

Politicienii polonezi sunt ingrijorati de faptul ca autoritatile din zona euro ar putea lua masuri drastice de combatere a crizei, mai ales dupa ce, la 13 decembrie a.c., Bancii Centrale Europene (BCE) i-au fost atribuite prerogative pentru efectuarea supravegherii bancare asupra institutiilor de credit din zona euro.

Un punct de vedere similar a fost exprimat putin mai devreme de premierul Donald Tusk. Potrivit acestuia, tara trebuie sa decida cu privire la termenul aderarii la uniunea valutara in urmatoarele cateva luni, in caz contrar tara se va confrunta cu riscul de a a deveni una din statele de la periferia zonei euro. Cu toate acestea, el nu a facut referire la niciun termen precis.

In acelasi timp, presedintele Komorowski a declarat la 20 noiembrie ca tara sa ar putea sa intruneasca criteriile de aderare la zona euro in perspectiva anului 2015. Varsovia va incepe in timpul apropiat stabilirea unui grafic cu privire la aderarea la zona euro, iar economia tarii catre aceasta data va fi indeplinit toate criteriile de aderare, si-a exprimat speranta presedintele polonez, fara sa avanseze o data precisa a aderarii Poloniei la zona euro. Majoritatea expertilor de la Varsovia considera ca acest lucru va fi posibil nu mai devreme de 2016.

Polonia este singurul stat membru al Uniunii Europene care a reusit sa evite recesiunea in plina criza financiara globala. In mare parte la aceasta a contribuit slabirea semnificativa a zlotului polonez fata de euro, ceea ce a crescut competitivitatea exporturilor poloneze.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Polonia aderare zona euro, #Polonia zona euro 2016, #Polonia economie criza financiara , #Polonia