Polonia mai asteapta: Nu vrea sa adopte euro in 2015

Marti, 31 Ianuarie 2012, ora 16:01
1424 citiri
Polonia mai asteapta: Nu vrea sa adopte euro in 2015

Oficialii guvernamentali de la Varsovia au anuntat ca Polonia nu intentioneaza sa adopte euro in 2015, dar trebuie sa indeplineasca pana atunci criteriile privind deficitul.

Ministrul polonez de finante Jacek Rostowski a negat luni la Bruxelles ca Polonia intentioneaza sa adopte euro in 2015, dupa ce un reprezentant al UE a declarat ca Varsovia si-a fixat aceasta data pentru a renunta la zlot, transmit Reuters si AP.

Martin Schulz, presedintele Parlamentului European, a afirmat inaintea summitului liderilor UE ca premierul polonez Donald Tusk si-a exprimat speranta ca Polonia se va alatura zonei euro in urmatorii trei ani.

"Nu avem astfel de planuri", a afirmat Rostowski, adaugand ca Polonia ar putea indeplini pana atunci criteriile privind deficitul, necesare aderarii la euro, dar este putin probabil sa realizeze stabilitatea zlotului pana in 2015, de asemenea o cerinta pentru a intra in zona euro.

Polonia vrea sa indeplineasca criteriile fiscale

"Vrem sa indeplinim criteriile fiscale", a afirmat oficialul polonez. Acesta a explicat ca in 2015 deficitul bugetar al Poloniei ar trebui sa scada sub 1% din PIB, de la 5,6% din PIB in 2011.

De la debutul crizei financiare mondiale in 2008, zlotul polonez s-a depreciat in raport cu valutele considerate sigure, inclusiv euro. Acest lucru a facut exporturile poloneze mai putin scumpe pentru cumparatorii din strainatate si a contribuit la mentinerea cresterii economice, Polonia fiind singurul stat membru al UE care a evitat recesiunea.

Si seful statului lituanian, Dalia Grybauskaite, a anuntat in 2 ianuarie ca Lituania nu va adopta probabil euro in 2014. Guvernul de centru-dreapta, la putere la Vilnius, si-a propus intrarea in zona euro in 2014, dar a devenit din ce in ce mai prudent in contextul crizei datoriei care ameninta insasi existenta euro. Pentru unii analisti, ar trebui asteptat anul 2016 sau 2017 pentru acest obiectiv.

Pe fondul problemelor cu care se confrunta zona euro, premierul ceh Petr Necas a refuzat sa fixeze o data pentru adoptarea monedei euro in timpul mandatului sau, care se incheie in 2014.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Polonia adoptare euro, #criterii fiscale zona euro, #Polonia criterii fiscale , #Polonia