Polonia va creste TVA la 23%

Vineri, 30 Iulie 2010, ora 23:39
1025 citiri
Polonia va creste TVA la 23%

Polonia va majora din 2011 taxa pe valoarea adaugata (TVA) cu un punct procentual, la 23%, pe o perioada de trei ani, si va reduce cheltuielile, dar nu va lua masuri radicale pentru a tine sub control finantele publice, a declarat vineri premierul Donald Tusk, citat de Reuters.

Autoritatile poloneze au prezentat un program economic pe termen lung potrivit caruia guvernul va amana cu un an reducerea deficitului bugetar sub plafonul de 3% acceptat in Uniunea Europeana, pana in 2013.

In schimb, necesarul de imprumut va scadea ca urmare a vanzarii unor active de stat in valoare de 18 miliarde de dolari.

"Am decis ca avem nevoie de timp, dar Polonia nu are nevoie de masuri radicale. Din fericire, nu avem nevoie de masuri de tipul celor din Ungaria si Grecia, dar actionam pentru a consolida finantele publice", a declarat Tusk dupa sedinta de guvern in care a fost discutat programul.

Polonia este singurul stat din UE care a inregistrat crestere economica in 2009, dar investitorii sunt ingrijorati ca guvernul Tusk se bazeaza prea mult pe cresterea economica pentru reducerea deficitului si nu vrea sa ia masuri care sa supere alegatorii, avand in vedere ca anul viitor va fi unul electoral.

Programul de finantare include vanzarea unor participatii la companii de stat precum PKO BP Bank si asiguratorul PZU, in intervalul 2010-2013, pentru a obtine 55 miliarde zloti (17,94 miliarde dolari). Astfel, necesarul de imprumuturi va scadea anul viitor la 57,5 miliarde zloti (circa 18 miliarde dolari), de la 82,4 miliarde zloti in 2010.

Planul prevede economii de 2,8 miliarde zloti in 2011 si 5,7 miliarde zloti in 2012, precum si majorarea, pe o perioada de trei ani, a TVA cu un punct procentual. Zlotul si obligatiunile poloneze nu au reactionat imediat dupa prezentarea raportului, dar analistii au avut o reactie reticenta.

"Toate bune si frumoase, dar raportul pierde din vedere esentialul. Nu se va face nimic esential pentru consolidarea bugetului", a declarat Peter Attard Montalto, analist la grupul Nomura, in Londra.

Deficitul bugetar al Poloniei aproape s-a dublat in 2009, la 7,1% din PIB din cauza incetinirii cresterii economice, si ar putea atinge 6,9% din PIB in acest an, in pofida estimarilor privind un avans economic de 3%.

Lewiatan, cea mai mare asociatie de business din Polonia, si un membru al consiliului de politica monetara al bancii centrale, considera ca accelerarea inflatiei din cauza cresterii TVA poate duce la majorarea dobanzilor.

"Consolidarea finantelor prin marirea TVA arata ca nu exista vointa de aplicare a reformelor necesare", a declarat seful Lewiatan, Henryka Bochniarz. Adam Glapinski, membru in conducerea bancii centrale, a declarat la randul sau ca majorarea TVA va obliga institutia sa creasca dobanzile.

Principalele partide de opozitie, Lege si Justitie si Alianta Stangii Democrate, arata ca majorarea TVA va afecta cel mai mult populatia saraca. 

#austeritate, #de, #masuri, #polonia, #tva , #Polonia