Polonia vinde aproape 200 de conace si castele la preturi simbolice, pentru a le salva de la ruina

Vineri, 08 Noiembrie 2013, ora 16:57
4882 citiri
Polonia vinde aproape 200 de conace si castele la preturi simbolice, pentru a le salva de la ruina

Polonia a scos la vanzare 30 de conace si castele cu valoare istorica, detinute in trecut de aristrocrati polonezi si germani, iar alte 140 sunt pregatite pentru a fi oferite la preturi simbolice investitorilor, care trebuie sa-si asume insa obligatia de a le restaura.

Cele 30 de conace au fost construite incepand din perioada Renasterii si pana la inceputul celui de-al Doilea Razboi Mondial. Alte 140 de astfel de proprietati sunt pregatite pentru vanzare de Ministerul Agriculturii, cel mai mare detinator de resedinte istorice din Polonia, scrie cotidianul Wall Street Journal.

In acest an au fost vandute deja 20 de conace. Cumparatorii trebuie sa constituie o garantie financiara in favoarea statului pentru eventualitatea in care nu isi respecta obligatiile privind investitiile.

Proiectele pot fi descurajante din cauza costurilor financiare pentru restaurare, scrie Wall Street Journal.

Astfel, cumparatorii palatului Gorzanow, un complex asemanator unei fortarete, datand din periaoda Renasterii, au cheltuit intr-un an de la achizitie circa un milion de dolari, din care 200.000 de dolari au provenit din subventii. Pretul castelului cu peste 100 de camere si teatru a fost de 330.000 de dolari in iulie 2012.

Cladirea va adaposti dupa restaurare un muzeu si un centru cultural. Proprietatea a fost scoasa la vanzare de stat dupa ce a fost expropriata de la un alt cumparator, care nu si-a respectat obligatiile legate de investitii.

Preturile proprietatilor vandute variaza intre 22.000 de dolari pentru un palat baroc aflat in ruina si 640.000 de dolari pentru un conac cu teren de 100 de hectare. Conacele si castelele poloneze sunt disponibile oricarui cumparator din Uniunea Europeana, in timp ce eventualii investitori din afara UE trebuie sa obtina un permis special de la guvernul poonez. Majoritatea cererilor sunt aprobate, potrivit unei agentii a Ministerului Agriculturii.

Tot in Silezia Inferioara este disponibil si un conac din secolul XVI, in satul Scinawka, la pretul de 260.000 de dolari.

Silezia Inferioara este regiunea cu cele mai multe castele si conace scoase la vanzare, astfel de proprietati fiind intalnite aproape in fiecare sat. Regiunea, in apropierea Muntilor Sudeti, a fost o provincie a Germaniei pana la 1945, foarte populara in randul nobilimii.

Ministerul Agriculturii mai detine in Silezia Inferioara circa 150 de imobile cu valoare istorica, dintr-un total de 760, restul fiind in proprietatea unor privati sau a autoritatilor locale si institutiilor cu obiectiv cultural.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#monumente istorice Polonia, #restaurare monumente istorice, #vanzare castele Polonia, #restaurare conace Polonia , #Polonia