Polonia vrea sa inchida toate magazinele duminica

Vineri, 24 Noiembrie 2017, ora 15:53
6595 citiri
Polonia vrea sa inchida toate magazinele duminica
Foto: CC0 Creative Commons

Parlamentul polonez dominat de conservatori a votat vineri pentru interzicerea comertului duminical, interdictie ce se va aplica in mod gradual si va deveni efectiva complet in 2020, informeaza AFP.

Potrivit legii promovate de sindicatul Solidaritatea (Solidarnosc), incepand cu 1 martie anul viitor, magazinele vor fi deschise doar in prima si in ultima duminica a lunii, iar incepand cu 1 ianuarie 2019, doar ultima duminica a lunii se va sustrage interdictiei, pentru ca in 2020 comertul in zilele de duminica sa fie aproape complet suprimat, limitandu-se doar la cateva locatii, printre care benzinariile, garile, magazinele de paine si patiseriile, precum si cumparaturile online.

Aceasta ultima exceptare ii permite Poloniei sa nu notifice aceasta reforma Comisiei Europene.

Opozitia centrista si liberala, care a votat impotriva, a subliniat ca duminica este ziua in care comerciantii polonezi primesc multi clienti ce vin din tarile baltice, din Rusia, din Belarus sau din Ucraina, si ca acest lucru ii va priva pe studenti de o sursa de venit.

Proiectul de lege mai trebuie sa fie aprobat de Senat - unde conservatorii partidului Dreptate si Justitie (PiS) sunt de asemenea majoritari - si promulgat de seful statului.

Sindicatul Solidaritatea, apropiat PiS si Bisericii Catolice, a declarat ca a adunat o jumatate de milion de semnaturi in sustinerea legii.

Pana in prezent, magazinele erau obligate sa inchida doar in timpul marilor sarbatori nationale sau religioase, adica 12 zile pe an.

Potrivit reprezentantilor sectorului distributiei, marile lanturi de magazine ar trebui sa reactioneze prin prelungirea programului in timpul saptamanii.

Comertul duminical este limitat in mai multe tari europene, printre care Elvetia si Norvegia, si este complet interzis in Austria. Interdictia pare sa piarda din fermitate in Germania si in Franta.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Polonia interzice comertul duminica , #Polonia