Polonia vrea sa scape cu orice pret de vechile sale blindate rusesti

Miercuri, 16 Martie 2016, ora 16:22
4662 citiri
Polonia vrea sa scape cu orice pret de vechile sale blindate rusesti
Foto: Wikimedia / BMP-2

Polonia vrea sa inlocuiasca in urmatoarele doua decenii vechile blindate de infanterie BWP-1 si BWP-2, de productie sovietica, fabricate in urma cu mai bine de 25 de ani.

Costurile insa ar putea atinga si valoarea de 80 de miliarde de zloti (aproximativ 21 de miliarde de dolari), dupa cum recunoaste ministrul adjunct al Apararii din Polonia, Bartosz Kownacki, citat de Defense News.

"Este un angajament de amploare pentru urmatorii 24-25 de ani. Conform unor estimari, valoarea proiectului va fi cuprinsa intre 5,2 si 21 de miliarde de dolari, in cazul in care decidem sa achizitionam doua tipuri diferite de vehicule blindate de infanterie: usoare si grele", a precizat oficialul polonez.

Guvernul de la Varsovia ia in considerare mai multe variante, una constand in initierea unui parteneriat cu reprezentantii industriei de aparare din Cehia, cealalta fiind cea a folosiri licentei vehiculelor coreene K9, adaptate deja la obuzierele autopropulsate create de firma locala Hota Stalowa Wola.

BWP-1 si BWP-2 sunt transportoare blindate construite de polonezi dupa licenta modelelor sovietice BMP 1 si 2, in prezent, fortele de infanterie din Polonia avand peste 1.000 de astfel de vehicule in uz.

Dupa anexarea peninsulei Crimeea de catre Rusia si declansarea crizei din estul Ucrainei, Polonia a incercat din rasputeri sa inlocuiasca tehnica militara de provenienta sovietica cu armament NATO.

#modernizare armata Polonia, #armament sovietic, #program achizitii tehnica militara , #Polonia