THE SCOTSMAN: Capsunile amenintate de lipsa culegatorilor

Marti, 29 Mai 2007, ora 11:59
996 citiri

THE SCOTSMAN (Marea Britanie), 29 mai 2007 - Unul dintre cele mai trainice simboluri ale verii, capsunile si smantana de la turneul de tenis Wimbledon, ar putea fi amenintate de faptul ca nu exista suficienti culegatori straini.

Uniunea Nationala a Fermierilor (NFU) a declarat ca lucratorii imigranti din Uniunea Europeana, care asigura de obicei cea mai mare parte a fortei de munca pentru culesul fructelor de pe fermele britanice pe perioada verii, nu mai sunt acum atat de dornici sa vina sa munceasca aici, iar horticultura are de suferit.

Philip Hudson, consilierul sef al NFU pe probleme horticole, a declarat ca exista un pericol real ca recolta verii - inclusiv capsunile, zmeura si salata - vor ramane neculese pe camp pentru ca lucratorii imigranti se duc in alta parte.

"A existat o scadere a numarului de persoane care vin din tari precum Polonia si din alte locuri... si asta are consecinte asupra afacerilor din horticultura," a declarat el pentru Reuters.

"Cererea imediata este pentru lucratori sezonieri care sa culeaga recolta de fructe si salata."
Potrivit datelor guvernamentale, numarul est-europenilor care vin in Marea Britanie sa lucreze in agricultura a ajuns la cel mai ridicat nivel in 2005 (22 700 de persoane) dar a scazut la 19 896 in 2006. in primele trei luni ale acestui an au venit doar 3 400 de lucratori.

Reducerea numarului acestora inseamna ca recolta va ramane pe camp

"In unele tari unde standardul de viata a crescut peste asteptari - si foarte rapid - acesti muncitori au hotarat sa ramana acasa," a spus Hudson. NFU indeamna guvernul sa revizuiasca schimbarile recente privind schemele pentru lucratorii sezonieri din agricultura (SAWS) care functioneaza din 1940, pentru a acorda si studentilor din statele din afara UE permise pentru munca sezoniera. Guvernul a redus numarul permiselor valabile pentru 2007 de la 24 000 la 16 250 si a adaugat precizarea ca 40% din lucratorii SAWS sa vina din Romania si Bulgaria.

Potrivit Fruitful Limited, o firma care recruteaza muncitori pentru agricultura britanica, producatorii si fermierii sunt cei care trebuie sa-i asigure pe potentialii angajati ca vor fi tratati corespunzator.

"Culesul manual este foarte solicitant din punct de vedere fizic. Esti pe camp, trebuie sa te apleci si s-ar putea sa ploua sau sa fie foarte cald," a declarat purtatorul de cuvant Rachel Hubbard. "Iar capsunile trebuie culese manual, nu exista un utilaj care poate sa faca aceasta munca."

Bloombiz

(Sursa: Rador)