Zlotul ar putea fi indeajuns de stabil pentru ERM2 in a doua jumatate a anului

Joi, 09 Iulie 2009, ora 11:41
1424 citiri
Zlotul ar putea fi indeajuns de stabil pentru ERM2 in a doua jumatate a anului

Zlotul ar putea fi indeajuns de stabil pentru a intra in anticamera zonei euro, ERM2, in a doua jumatate a lui 2009, a spus joi ministrul polonez de finante Jacek Rostowski, scrie Reuters, citat de NewsIn.

Oficialii polonezi anuntasera initial ca Polonia va trece la euro in 2012.

"Pentru a intra in ERM2 nu trebuie sa intrunim criteriile tratatului de la Maastricht. Insa trebuie sa ne conformam cu criteriile pe care ni le-am impus", a spus Rostowski.

Ministrul de finante a spus marti ca se asteapta ca zlotul sa se aprecieze in 2009 si 2010, dupa ce a avut de suferit la finele lui 2008, din cauza aversiunii fata de risc a investitorilor. Unul dintre principalele obstacole privind intrarea in zona euro este raportul dintre datoriile guvernamentale si produsul intern brut.

Aceasta rata a fost de 3,9% din PIB in 2008, peste limita de 3% impusa de Comisia Europeana.

Rostowski a anuntat recent o crestere a deficitului bugetar din 2009, de la 18,2 miliarde zloti, la 27 miliarde zloti (5,9 miliarde euro), iar economia va creste cu 0,2%, mai putin decat se estimase anterior.

Guvernul polonez a redus deja, in februarie, cheltuielile bugetare, cu 19,7 miliarde zloti, din cauza crizei economice.

Rostowski nu prevede pentru 2009 o crestere a impozitelor, insa o astfel de masura este posibila in 2010.

Fondul Monetar International a estimat ca economia Poloniei se va comprima cu 0,5% anul acesta, sub asteptarile anterioare, in timp ce produsul intern brut va creste cu 1% in 2010.

De asemenea, institutia internationala a recomandat intr-un raport o alta relaxare a politicii monetare, dar a subliniat ca banca centrala va trebui sa ia in considerare efectele oricarei reduceri a dobanzii cheie asupra zlotului.

Asemenea multor state din UE, deficitul bugetar al Poloniei a crescut peste limita impusa de Uniune, in contextul in care recesiunea a scazut veniturile, iar masurile pentru sustinerea cresterii au redus bugetul de stat.

In 2008, deficitul public al Poloniei a fost de 49,5 miliarde zloti (11,25 miliarde euro), sau 3,9% din PIB. 

 

Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Încă o veste proastă pentru economia României: Economia germană va stagna în 2024!
Încă o veste proastă pentru economia României: Economia germană va stagna în 2024!
Economia Germaniei va stagna în 2024, potrivit ultimelor prognoze realizate de cele mai importante institute economice germane. Estimările privind evoluția PIB în Germania au fost revizuite...
#deficit, #economie, #euro, #polonia, #zlot , #Polonia