"Asistam la atacuri asupra datoriilor publice ale unor tari din zona euro"

Vineri, 11 Iunie 2010, ora 23:22
1338 citiri
"Asistam la atacuri asupra datoriilor publice ale unor tari din zona euro"

Presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a declarat vineri ca presiunile exercitate de pietele financiare asupra monedei unice nu o vizeaza in mod direct, ci au in vedere mai degraba datoriile publice ale anumitor tari membre, informeaza Les Echos, citat de Newsin

"Am asistat, pentru prima oara, nu la un atac directionat impotriva euro, ci la un atac impotriva datoriilor publice ale unora din tarile zonei euro", a declarat presedintele CE, in cadrul unei conferinte de presa de la Lisabona.

"Pietele au inceput, pentru prima oara, sa distinga diferentele dintre situatiile statelor membre ale acestei uniuni monetare. Tocmai de aceea, aceasta problema este serioasa si trebuie sa ii facem fata cu o enorma determinare", a mai spus Barroso.

"In mod paradoxal, pietele ne transmit cel mai interesant semnal: trebuie sa ne organizam mai bine", a adaugat presedintele CE, cu ocazia colocviului organizat la a 25-a aniversare a semnarii de catre Spania si Portugalia a tratatului de adeziune la Comunitatea Economica Europeana (CEE), devenita, mai tarziu, Uniunea Europeana (UE).

Avand in vedere ca situatia actuala constituie, "in principiu, chiar un test al solidaritatii europene", presedintele Comisiei a estimat ca aceasta criza a datoriilor cere din partea autoritatilor europene "un efort semnificativ, deoarece deciziile care trebuie luate sunt dificile si nu sunt deloc evidente".

"Consecintele sociale ale recesiunii", provocate de criza financiara mondiala, au rascolit "angoasele cetatenilor" si "tentatia ideii de "fiecare pentru el", a explicat Barroso. 

#atacuri, #datorii, #publice, #zona euro, #barosso , #Portugalia