BCE continua retragerea masurilor de sustinere a bancilor

Marti, 16 Noiembrie 2010, ora 23:20
1513 citiri
BCE continua retragerea masurilor de sustinere a bancilor

Banca Centrala Europeana va continua si in 2011 retragerea masurilor de sustinere a bancilor, a declarat, marti, Juergen Stark, membru in conducerea institutiei, chiar daca liderii europeni se confrunta cu o noua criza a datoriilor suverane in periferia zonei euro, transmite Bloomberg citat de Mediafax.

"Eliminarea masurilor de suplimentare a lichiditatilor va continua si dupa sfarsitul acestui an. In opinia mea, conditiile de pe pietele monetare si financiare s-au imbunatatit semnificativ in ultimele luni, excluzand tensiunile recente de pe anumite segmente ale pietei datoriilor suverane", a spus Stark.

Retragerea masurilor exceptionale de catre BCE este complicata de revenirea temerilor legate de soliditatea bugetara a unor tari precum Irlanda, Portugalia si Grecia.

Problemele au alimentat speculatiile ca BCE va mentine mai mult timp masurile de stimulare si va majora achizitiile de obligatiuni guvernamentale.

"Comentariul lui Stark nu este de ajutor. Este o afirmatie indrazneata in conditiile in care trei tari din regiune sunt practic excluse de pe piata.

Singura explicatie ar fi ca BCE pregateste o solutie speciala pentru tarile cu probleme si va continua strategia de iesire pentru celelalte", a declarat Jacques Cailloux, economist sef la Royal Bank of Scotland in Londra.

Stark a mai spus ca ar putea fi avute in vedere unele schimbari pentru cadrul operational al BCE, post-criza. 

#bce, #masuri, #sustinere, #banci , #Portugalia