BRI: Investitorii sunt tentati sa ignore vestile pozitive

Luni, 14 Iunie 2010, ora 16:54
1459 citiri
BRI: Investitorii sunt tentati sa ignore vestile pozitive

Criza datoriilor publice din Europa i-a determinat pe investitori sa fie mai atenti la vestile negative decat la rapoartele pozitive care demonstreaza revenirea economica a statelor din intreaga lume, potrivit unui raport al Bancii Reglementelor Internationale (BRI), citat de Bloomberg, precizeaza NewsIn.

"Pe fondul unui climat caracterizat de incertitudine, investitorii s-au concentrat mai degraba pe conditiile nefavorabile de pe pietele financiare, ignorand adesea stirile macroeconomice pozitive", au subliniat reprezentantii BRI intr-un raport trimestrial citat de Bloomberg.

"De exemplu, raportul despre piata fortei de munca pe aprilie din Statele Unite arata o crestere de 100.000 de slujbe noi in afara domeniului agricol, peste estimarile analistilor, pana la 290.000, dar indicele S&P 500 a inregistrat in acea zi o scadere de 1,5%", se mentioneaza in raportul BRI.

Criza datoriilor publice a atras deprecierea euro pana la cel mai scazut nivel al ultimilor patru ani, pe 7 iunie, si a dus la pierderi totale de peste 4.000 miliarde de dolari pentru bursele internationale in 2010.

Oficialii europeni au propus in luna mai un plan de salvare de 750 miliarde euro (910 miliarde dolari) pentru a evita repetarea scenariului din Grecia. Acest mecanism de salvare a redus initial cresterea primelor de risc pentru obligatiunile emise de Spania si Portugalia.

"Cu toate acestea, relaxarea pietelor s-a dovedit a fi doar temporara, increderea investitorilor deteriorandu-se pe fondul temerilor legate de o posibila interactiune intre datoria publica si cresterea economica", releva raportul BRI.

"Investitorii au inceput sa aiba dubii cu privire la sustenabilitatea cresterii economice la nivel global, pe fondul aparitiei unui numar de factori in ultimele saptamani. Printre acestia s-au numarat riscul ca actuala criza a datoriilor publice sa afecteze relansarea economiilor si cresterea temerilor legate de fragilitatea crescuta a sistemului financiar", a declarat seful departamentului monetar si economic din cadrul BRI, Stephen Cecchetti.

#bri, #criza, #datorii, #depreciere, #investitori, #rapoarte, #revenire , #Portugalia