Cu un picior in groapa recesiunii: Portugalia, urmatoarea pe lista "neagra"?

Miercuri, 28 Martie 2012, ora 18:32
1808 citiri
Cu un picior in groapa recesiunii: Portugalia, urmatoarea pe lista "neagra"?

Grecia pare a rasufla usurata dupa ultimul plan de salvare aprobat de Troica europeana, insa marea temere a UE ramane Portugalia.

Pe termen lung, nu doar Grecia ramane un motiv de ingrijorare financiara pe termen lung, ci Portugalia este pe cale de a deveni a doua mare problema a Europei.

Iata de ce sunt analistii ingrijorati, potrivit unei analize realizate de revista Time.

Ratele dobanzilor in Portugalia nu au scazut

Din cauza crizei elene, randamentele obligatiunilor au crescut la niveluri periculoase in mai multe tari cu probleme financiare, Dupa ce statul elen a fost salvat, randamentele au scazut in cele mai multe dintre ele. In italia, randamentele obligatiunilor cu scadenta la 10 ani au scazut de la 7,2% la 5%. In Spania, de la 6,7% la 5,4%, iar in Irlanda de la 9,7% la 6,9 %.

Exceptie notabila a facut Portugalia, unde randamentele obligatiunilor au ramas peste 12%.

Datoria totala a Portugaliei este mai mare decat cea a Greciei, Daca in Grecia, datoria masiva a tarii este in mare parte rezultatul imprumuturilor contractate de Guvern, mai degraba decat de sectorul privat, in Portugalia, Spania si Irlanda, datoriile au fost facute de sectorul privat.

Drept urmare, in timp ce datoria publica din Portugalia este mai mica decat cea a Greciei, in raport cu PIB-ul, datoriilor totale, inclusiv cele din sectorul privat, sunt mai mari.

Economia Portugaliei este in scadere

Economia Portugaliei a fost slabita inca de cand a inceput criza financiara in 2008, iar tara a fost in recesiune mai mult de un an.

Luna trecuta, guvernul portughez a estimat ca economia tarii se va contracta cu 3,3% in 2012. Pe masura ce companiile portugheze se lupta pentru a-si achiza datoriile masive, este greu de imaginat cum vor reusi acestEa sa scoata tara din "gropa" recesiunii.

Datorita unui plan de salvare de anul trecut, Portugalia are suficienti bani pentru a supravietui in 2013, in ciuda ratelor dobaznnii ridicate si a economiei in scadere. In cazul Greciei, ranDamentele obligatiunilor au depasit 13% in aprilie 2011, iar pana in luna septembrie au trecut de 20% si se indreptau spre 35%. Randamentele portugheze au atins pragul de 11,9% in ultimele patru luni si au depasit de multe ori 13%.

In cazul in care statul va urma aceeasi cronologie ca Grecia, Portugalia ar putea suferi o grava criza fianciara inainte de sfarsitul anului.

Exista o serie de motive pentru care un astfel de deznodamant ar fi extrem de grav, in ciuda dimensiunii mici a economiei portugheze. In primul rand, Uniunea Europeana a actionat pe ipoteza ca Grecia este un caz unic, o tara saraca care sufera din cauza fraudelor fiscale galopante si a unei birocratii stufoase.

In cazul in care o alta tara europeana se va confrunta cu probleme similare, de data aceasta din cauza datoriilor din sectorul privat, stabilitatea din zona euro va fi pusa sub semnul intrebarii.

Portugalia trage dupa ea si alte state

Mai mult, o mare parte a imprumuturilor contractate de catre companiile portugheze au fost finantate de catre bancile spaniole. Acest lucru creeaza un efect de domino, prin care un efect financiar un Portugalia conduce la o criza in sectorul bancar spaniol. In plus, structura datoriei atat in Spania cat si in Irlanda, cu sume mari de imprumut din sectorul privat, este similara cu cea a Portugaliei.

Cu toate ca tarile din Europa de Nord si-ar putea permite sa salveze Portugalia, resursele lor sunt limitate. De aceea, daca Portugalia va lua drumul Greciei, mai multe state ii vor urma, in urma efectului de domino.

Avand in vedere intregul context european, analistii atrag atentia asupra faptului ca pericolul unei crize financiare europene nu a disparut, iar costurile finale ar putea depasi o jumatate de trilion de dolari.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#criza portugalia, #Portugalia efect domino, #randamente obligatiuni Portugalia, #criza financiara Portugalia, #datorie sector privat Portugalia , #Portugalia