Economia Portugaliei da semne de revenire

Vineri, 25 Mai 2012, ora 16:59
1248 citiri
Economia Portugaliei da semne de revenire

Cea mai grea perioada de recesiune din Portugalia este posibil sa se fi incheiat, ceea ce ar putea ajuta la revenirea veniturilor din taxe, a declarat vineri Adolfo Mesquita Nunes, de la Partidul de dreapta CDS-PP, care citeaza afirmatiile inspectorilor FMI si UE.

Dar oficialii Comisiei Europene si Fondului Monetar International contactati de Reuters au refuzat sa comenteze declaratiile politicianului portughez, care s-a intalnit joi cu reprezentantii FMI si UE.

"S-a spus la reuniune ca Portugalia a depasit in acest moment cea mai dificila faza, ca este pe punctul de a lasa in urma ce a fost mai greu", le-a declarat reporterilor Adolfo Mesquita Nunes.

Economia Portugaliei a avut o evolutie peste asteptari in primul trimestru din 2012, inregistrand un declin de doar 0,1%, comparativ cu precedentele trei luni, desi tara inca este in recesiune, a anuntat recent Institutul National de Statistica.

A fost cel mai mic declin trimestrial de cand Portugalia a intrat in recesiune, la sfarsitul lui 2010. In ritm anual, Produsul Intern Brut al Portugaliei a inregistrat in perioada ianuarie - martie 2012 o scadere de 2,2%.

Dar Portugalia mai are de rezolvat numeroase probleme. Referindu-se la cresterea deficitului public in perioada ianuarie - aprilie 2012 la 3,06 miliarde de euro, de la 2,45 miliarde de euro in perioada similara din 2011, Mesquita Nunes a recunoscut ca executia bugetara a fost "sub asteptari, din cauza declinului veniturilor fiscale". Acesta a adaugat: "Dar, conform inspectorilor FMI si UE, declinul va fi sigur compensat de vestile bune de pe frontul recesiunii".

Economia Portugaliei va scadea cu 3% in 2012

Pentru acest an Institutul National de Statistica estimeaza un declin al economiei de 3%, din cauza masurilor de austeritate adoptate pentru a indeplini termenii acordului cu UE si FMI, care au acordat anul trecut Lisabonei un pachet de asistenta financiara de 78 miliarde de euro pana in 2013.

OECD a avertizat saptamana acesta ca recesiunea din Portugalia ar putea dura mai mult decat se asteapta autoritatile de la Lisabona. Multi investitori se asteapta ca Portugalia, din cauza declinului economiei, sa solicite inca un pachet de asistenta financiara si mai mult timp pentru achitarea imprumuturilor, inainte de a reveni pe pietele de obligatiuni.

#economie Portugalia, #recesiune Portugalia, #economie Portugalia redresare , #Portugalia