Fitch: Portugalia retrogradata la "junk", nerecomandata investitorilor

Joi, 24 Noiembrie 2011, ora 21:20
849 citiri
Fitch: Portugalia retrogradata la "junk", nerecomandata investitorilor

Agentia de evaluare financiara Fitch a retrogradat joi Portugalia in categoria "junk", nerecomandata investitorilor, din cauza indatorarii ridicate si a riscurilor mai mari pentru programul de austeritate din cauza inrautatirii perspectivelor economice.

Toate agentiile de rating au revizuit in scadere ratingul Portugaliei.

Calificativul de tara al Portugaliei a fost revizuit de Fitch in scadere cu o treapta, de la "BB+" la "BBB-". Moody's evalueaza Portugalia cu rating "Ba2", de asemenea in categoria "junk", in timp ce Standard & Poor's este singura dintre marile agentii care acorda inca statului portughez rating recomandat pentru investitii.

Randamentul obligatiunilor pe zece ani ale Portugaliei a crescut puternic dupa anuntarea retrogradarii, de la 12,7% miercuri seara la 13,15%.

Portugalia a primit un pachet de ajutor financiar de 78 de miliarde de euro de la UE si FMI in acest an si a adoptat masuri dure de austeritate pentru a aduce sub control cheltuielile.

Agentia se asteapta ca indatorarea tarii sa ajunga la un maxim de 116% din PIB in 2013, de la 93,3% la sfarsitul anului trecut.

#Fitch rating investori, #rating portugalia , #Portugalia