Moody's atrage atentia asupra diferentierii riscurilor legate de Grecia, Spania si Portugalia

Miercuri, 10 Februarie 2010, ora 17:34
972 citiri
Moody's atrage atentia asupra diferentierii riscurilor legate de Grecia, Spania si Portugalia

Agentia de evaluare financiara Moody's a subliniat miercuri intr-un studiu ca trebuie facuta o diferenta intre riscurile de creditare ce ar putea duce la modificarea ratingurilor Greciei, Spania si Portugaliei, spre a evita confuzii intre situatiile celor trei state membre ale zonei euro, scrie AFP, citat de NewsIn.

Moody's a explicat ca situatiile Spaniei si Portugaliei "nu sunt direct comparabile cu cea a Greciei", desi investitorii s-au aratat ingrijorati de extinderea problemelor bugetare ale Greciei.

Agentia a estimat ca ratingul "Aaa" atribuit Spaniei este "bine ancorat", iar perspectiva stabila nu ar urma sa fie modificata.

In plus, ingrijorarea referitoare la capacitatea celor trei tari de a rostogoli datoriile si a finanta deficitele bugetare nu a fost sustinuta deocamdata de dovezi solide, se mai arata in raport.

Calificativul Portugaliei, stabilit de Moody's la "Aa2", ar putea fi supus "unor presiuni de scadere moderate", de aceea are atribuita o perspectiva negativa.

Grecia este notata de Moody's cu "A2", tot cu perspectiva negativa.

Agentia a precizat, in studiu, ca "planurile ambitioase" ale guvernului grec de redresare a finantelor tarii ar putea duce la stabilizarea calificativului.

In schimb, esecul in indeplinirea acestora ar atrage scaderea ratingului. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#moodys, # riscuri, # grecia, # spania, # portugalia , #Portugalia