Oficialii europeni cer Spaniei si Portugaliei noi reduceri bugetare

Marti, 15 Iunie 2010, ora 17:26
1093 citiri
Oficialii europeni cer Spaniei si Portugaliei noi reduceri bugetare

Spania si Portugalia vor fi nevoite sa faca noi reduceri bugetare pentru a atinge tintele de deficit anuntate luna trecuta, in ciuda riscurilor de producere a efectului de "bulgare de zapada" asupra datoriilor publice, potrivit unui document al Comisiei Europene, citat de Bloomberg, precizeaza NewsIn.

Masurile de reducere a deficitului anuntate de cele doua tari, ca parte a acordului UE semnat pe 10 mai, cu scopul de a crea un mecanism de salvare de 750 miliarde euro pentru tarile aflate in dificultate, nu sunt de ajuns, potrivit documentului obtinut de jurnalistii de la Bloomberg.

Spania a promis sa reduca deficitul bugetar la 9,3% din produsul intern brut (PIB) in 2010 si la 6% din PIB in 2011, in timp ce Portugalia a anuntat ca va reduce deficitul la 7,3% din PIB in 2010 si, respectiv, la 4,6% din PIB in 2011.

"Cu toate ca masurile deja anuntate sunt semnificative si tintele stabilite implica o consolidare puternica a bugetelor, este nevoie de noi masuri pentru atingerea acestor tinte, mai ales in cazul celor pentru 2011", se mentioneaza in documentul datat 26 mai, si citat de Bloomberg.

Documentul, intitulat "Cerinte de consolidare in Spania si Portugalia", a fost redactat de Comisia Europeana pentru ministrii de finante ai Uniunii.

Comisia urma sa publice in cursul zilei de marti un raport asupra eforturilor depuse de 12 tari membre, printre care si Spania si Portugalia, pentru controlarea deficitelor lor bugetare.

Portugalia are nevoie de masuri suplimentare care sa echivaleze cu 0,3% din PIB-ul tarii pe anul in curs si cu cel putin 1,5% din PIB pentru anul viitor, daca doreste atingerea tintei de deficit, in timp ce Spania ar putea atinge tinta stabilita pentru 2010 cu ajutorul unor simple "ajustari marginale", dar va trebui sa faca reduceri de cel putin 1,75% din PIB-ul de anul viitor pentru a atinge tinta de deficit pe 2011, potrivit documentului.

Uniunea Europeana a salutat eforturile depuse de Spania si Portugalia pentru reducerea deficitelor bugetare, dar, in acelasi timp, a atras atentia asupra faptului ca masurile de austeritate necesare pentru aceste reduceri au loc in "contextul advers al cresterii slabe a PIB-ului, al competitivitatii reduse, scaderii preturilor si salariilor si al dobanzilor reale foarte mari.

Aceste conditii duc la un "efect de bulgare de zapada" asupra datoriei publice. 

#reduceri bugetare spania portugalia , #Portugalia