Portugalia a revizuit in crestere estimarile privind evolutia economiei in 2014

Vineri, 04 Octombrie 2013, ora 16:23
1700 citiri
Portugalia a revizuit in crestere estimarile privind evolutia economiei in 2014

Guvernul portughez a revizuit in crestere estimarile privind evolutia economiei in 2014 si a mentinut tinta de deficit bugetar, deoarece tara se pregateste de iesirea din programul de asistenta financiara, transmite Bloomberg.

"Exista semnele unei redresari a activitatii economice", se arata in declaratia comuna a reprezentantilor UE, BCE si FMI, care au evaluat la Lisabona implementarea reformelor promise de Portugalia in schimbul asistentei financiare.

Executivul se asteapta la o crestere a Produsului Intern Brutal al Portugaliei de 0,8%, fata de 0,6% cat estima anterior. In acest an economia ar urma sa inregistreze un declin de 1,8%, mai putin decat estimarea precedenta, de 2,3%. Rata somajului va fi de 17,4% in 2013, fata de 18,2% cat se prognoza.

Premierul Pedro Passos Coelho trebuie sa reduca cheltuielile cu aproximativ 3,3 miliarde de euro (4,5 miliarde de dolari) in 2014, dupa ce anul acesta s-a bazat mai mult pe majorarea taxelor pentru a indeplini obiectivele stabilite in schimbul asistentei financiare.

Portugalia vrea sa revina deplin pe pietele financiare dupa iesirea din programul de asistenta financiara, in iunie 2014.

In trimestrul doi din 2013 economia portugheza a inregistrat prima crestere din 2010, datorita accelerarii exporturilor.

Guvernul si-a mentinut obiectivul de a inregistra un deficit bugetar de 5,5% din PIB in 2013 si de 4% in 2014. Anul trecut, deficitul bugetar a fost de 6,4% din PIB.

Premierul Petro Passos Coelho se confrunta cu majorarea ratei somajului, in urma reducerii cheltuielilor si majorarii taxelor, pentru a indeplini cerintele impuse in schimbul asistentei financiare. Oficialul portughez a anuntat, recent, masuri prin care spera sa genereze reduceri ale cheltuielilor cu aproximativ 4,8 miliarde de euro pana in 2015, inclusiv prin concedieri in sectorul de stat.

In aprilie 2011, Portugalia a devenit a treia tara din zona euro (dupa Grecia si Irlanda) care a fost nevoita sa solicite ajutor extern. Conform unui acord cu Uniunea Europeana si Fondul Monetar International, Portugalia a primit un pachet de sprijin in valoare de 78 de miliarde de euro, din care 12 miliarde de euro au fost alocate pentru sprijinirea bancilor portugheze.

#crestere economica Portugalia, #PIB Portugalia, #ajutor international Portugalia, #criza financiara Portugalia , #Portugalia