Portugalia, in colimatorul investitorilor

Vineri, 27 Ianuarie 2012, ora 18:45
818 citiri
Portugalia, in colimatorul investitorilor

Dupa Grecia, Portugalia intra in colimatorul investitorilor, care estimeaza ca Lisabona nu va putea evita prea mult timp intrarea in incapacitate de plata, fara un al doilea plan de salvare.

Lucrurile s-au precipitat incepand de acum doua saptamani, cand Standard & Poor's a retrogradat noua tari din zona euro si a plasat Portugalia in categoria "junk", alaturi de Grecia, scrie Reuters.com.

Noul rating de tara inchide Portugaliei de facto piata de capitaluri si ii complica considerabil sarcina de a-si onora angajamentele financiare.

De la retrogradarea sa, cresterea costurilor de imprumut si Swap-urile de credite default a fost de neoprit.

Ceea ce nelinisteste investitorii este faptul ca datoriile pe doi sau cinci ani ale Portugaliei dau un randament superior celor pe termen mai lung, de 16,7% si respectiv 20%. In aceeasi situatie se afla si Grecia inainte sa solicite un al doilea program de ajutorare in 2011.

Pe o piata care functioneaza normal, scadentele pe termen scurt dau un randament mai scazut comparativ cu celelalte, investitorii dorind sa fie platiti pentru riscul de a detine datoriile pe termen lung.

O alta preocupare a investitorilor se refera la costul de asigurare cu privire la datoria portugheza pe unul sau doi ani, prin intermediul CDS, care ramane crescut.

In acest context, evolutia cursului pietelor monetare si de obligatiuni ofera o probabilitate implicita de intrare a Portugaliei in incapacitate de plata, de circa 70%.

Chiar si in cazul in care portugalia ar beneficia de un al doilea plan de salvare, analistii sunt de parere ca acest lucru nu va rezolva complet problema si ca Portugalia risca sa aiba, precum Grecia, discutii cu creditorii privati.

#incapacitate plata Portugalia, #plan salvare Portugalia, #investitori Portugalia , #Portugalia