Portugalia, paralizata de o greva generala de 24 de ore

Joi, 27 Iunie 2013, ora 09:09
1594 citiri
Portugalia, paralizata de o greva generala de 24 de ore

Transportul public si serviciile publice ar urma sa fie afectate joi de cea de a patra greva generala organizata in ultimii doi ani de principalele sindicate, care vor sa protesteze fata de politica de austeritate a Guvernului.

"Ne asteptam la o participare mare a muncitorilor", a declarat Armenio Carlos, secretarul general al Confederatiei Generale a Muncitorilor Portughezi (CGTP), principalul sindicat din Portugalia, care numara aproximativ 500.000 de membri, transmite AFP.

Cel de al doilea sindicat din Portugalia, Uniunea Generala a Muncitorilor (UGT), s-a alaturat si el miscarii de protest, la fel cum a facut si la greva generala din luna noiembrie 2011. Greva de joi va fi "un strigat de revolta pentru a marca o toleranta zero fata de politicile de austeritate ale Guvernului", a declarat presedintele UGT, Carlos Silva.

Incetarea lucrului va afecta in special transporturile. Trenurile, garniturile de metrou si chiar transportul fluvial vor fi oprite, ceea ce ar urma sa provoace ambuteiaje serioase in capitala Lisabona. De asemenea, administratia publica, spitalele si scolile vor functiona si ele la ralanti. Sindicatele au programate marsuri de protest in principalele orase din Portugalia incepand cu ora 13.30 GMT.

In schimbul unui program de asistenta in valoare de 78 de miliarde de euro acordat in luna mai 2011, Guvernul condus de premierul Pedro Passos Coelho a demarat reduceri de salarii in sectorul public si majorari de taxe, care au agravat si mai mult recesiunea economica si rata somajului, care in prezent a ajuns la 17,8%.

Greva generala se va derula sub privirile troicii UE-FMI-BCE, care a demarat luni o misiune de lucru la Lisabona pentru a pregati urmatoarea evaluare trimestriala care va incepe pe data de 15 iulie. Creditorii Portugaliei l-au felicitat pe premierul Pedro Passos Coelho pentru eforturile sale de redresare a finantelor si de asemenea au acceptat sa relaxeze obiectivele bugetare impuse Portugaliei, in ideea de a-i acorda un ragaz pana in 2015 pentru a readuce deficitul public sub pragul de 3% din PIB.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#greva generala Portugalia, #politica austeritate Portugalia, #criza economica Portugalia , #Portugalia