Portugalia, prima tara din zona euro care va emite obligatiuni in yuani

Joi, 23 Mai 2019, ora 10:49
2449 citiri
Portugalia, prima tara din zona euro care va emite obligatiuni in yuani
Foto: CC0 Creative Commons

Portugalia devine prima tara din zona euro care va emite saptamana viitoare "obligatiuni Panda" denominate in yuani, ceea ce va permite autoritatilor de la Lisabona sa isi largeasca reteaua de investitii pe o piata cu multa lichiditate, transmit EFE si AFP.

Pentru Portugalia este o decizie strategica, prin care Guvernul condus de Antonio Costa "vrea sa-si extinda baza de investitori" si sa isi largeasca reteaua de investitii pe o piata cu multa lichiditate, a explicat Ricardo Mourinho Felix, secretar de stat in Ministerul Finantelor.

Una dintre tarile europene cu cea mai mare deschidere la investitiile din China, Portugalia vrea sa emita "obligatiuni Panda" pe trei ani, in valoare de aproximativ 240 de milioane de euro (268 de milioane de dolari) . Totusi, suma este redusa comparativ cu valoarea estimata de 16 miliarde de euro a bondurilor si certificatelor de trezorerie ce urmeaza sa fie emise anul acesta de autoritatile de la Lisabona.

Emiterea de obligatiuni denominate in yuani vine la cateva luni dupa ce Portugalia a semnat un acord pentru integrarea portului Sines in proiectul "O centura, un drum".

China, cea mai mare putere comerciala a lumii, a anuntat in 2013 o noua initiativa denumita "O centura, un drum", destinata crearii unui nou Drum al Matasii si consolidarii schimburilor comerciale intre Asia, Rusia si Europa. China a promis ca va aloca 126 de miliarde de dolari pentru aceasta strategie, in principal sub forma de investitii in infrastructura.

#Portugalia Drumul Matasii , #Portugalia