Portugalia privatizeaza masiv ca sa scape de datorii

Marti, 16 Martie 2010, ora 23:13
1671 citiri
Portugalia privatizeaza masiv ca sa scape de datorii

Somata sa-si reduca deficitul, Portugalia a anuntat marti un vast plan de privatizari in transporturi, energie, asigurari sau posta, care ar trebui sa limiteze adancirea datoriei sale publice fara a o reduce totusi in maniera semnificativa, comenteaza AFP.

Pana in 2013 statul prevede o dezangajare totala sau partiala din 18 intreprinderi, ceea ce ar trebui sa-i permita sa incaseze sase miliarde de euro, din care 1,2 miliarde anul acesta, reprezentand 0,73% din PIB.

Potrivit ultimelor previziuni ale guvernului, datoria publica ar urma sa atinga 86% din PIB in 2010, adica peste 142 de miliarde de euro, si va creste pana in 2012 pana la 90,7% din PIB, dupa care va incepe o usoara scadere in 2013, la 89,8% din PIB.

Pactul european de stabilitate fixeaza teoretic limita indatorarii tarilor din zona euro la 60% din PIB. "Obiectivele acestor privatizari sunt ambitioase. Inseamna ca statul va vinde aproape tot ce-i poate aduce bani.

Sase miliarde de euro inseamna inelele cu tot cu degete si maini", a comentat directorul de la Jornal de Negocios, Pedro Santos Guerreiro.

Printre intreprinderile citate in programul de stabilitate si crestere 2010-2013, facut public marti, guvernul socialist prevede in special sa cedeze participatiile statului la Galp Energia (8%), Energias de Portugal (25,73%) sau REN, intreprinderea care gestioneaza reteaua electrica portugheza (51,08%), precum si distribuitorul european de hartie Inapa.

Guvernul a mai anuntat privatizarea sectorului pentru marfuri al companiei nationale a cailor ferate (CP Cargo), precum si cesionarea unei parti a activitatilor de asigurare desfasurate de banca publica Caixa Geral de Depositos (CGD).

Fara a comunica un calendar precis, guvernul mai prevede, de asemenea, deschiderea capitalului CTT, posta portugheza, si al companiei aeriene TAP Portugal, precizand ca aceste intreprinderi ar putea face "obiectul unei privatizari" ulterioare.

"Guvernul va fi atent la situatia pietelor, pentru a realiza aceste operatiuni in conditii favorabile", a declarat marti ministrul finantelor, Fernando Texeira dos Santos. Printre intreprinderile care vor fi privatizate in primul val, ministrul a citat BPN, o banca de investitii nationalizata in plina criza financiara, precum si Ana, gestionarul aeroporturilor din Portugalia.

Programul de stabilitate si crestere, care trebuie sa permita guvernului portughez sa-si reduca deficitul public de la 8,3% din PIB in 2010 la 2,8% in 2013, va fi dezbatut la 25 martie de Parlament si apoi va fi transmis Comisiei Europene.

In afara de veniturile pe care le va realiza din privatizari, acest plan pe patru ani este axat pe o reducere drastica a cheltuielilor, prevazand inghetarea salariilor functionarilor publici pe o perioada de patru ani, precum si plafonarea ajutoarelor sociale.

Prevede, de asemenea, o crestere a impozitelor pe veniturile mari, o taxa pe profiturile bursiere, suprimarea inlesnirilor fiscale si amanarea investitiilor publice.

Luni, presedintele Comisiei Europene, portughezul Jose Manuel Barroso, calificase planul portughez ca fiind "ambitios" si "credibil". La randul sau, presedintele Eurogrup, luxemburghezul Jean-Claude Juncker, citat marti de presa portugheza, a salutat masurile "curajoase" luate de Lisabona. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#portugalia, #privatizare, #datorii , #Portugalia