Portugalia si creditorii sai au ajuns la un acord privind noul plan de austeritate

Luni, 13 Mai 2013, ora 09:01
1200 citiri
Portugalia si creditorii sai au ajuns la un acord privind noul plan de austeritate

Guvernul portughez a anuntat duminica seara c-a ajuns la un acord cu creditorii sai privind noul sau program de austeritate, pus in practica pentru a respecta obiectivele sale bugetare dupa respingerea de catre Curtea Constitutionala a mai multor masuri de austeritate, relateaza AFP.

Acordul permite incheierea intr-o maniera pozitiva a celei de-a saptea evaluari a conturilor Portugaliei de catre "troica" /UE-FMI-BCE/, ce reprezinta furnizorii sai de fonduri. El deschide calea eliberarii unei transe de ajutor de 2 miliarde de euro in cadrul planului de salvare de 78 de miliarde de euro de care Lisabona beneficiaza incepand din 2011. Dupa acest acord, Portugalia spera ca partenerii sai europeni isi vor confirma in curand acordul de principiu pentru o prelungire a termenelor de rambursare a imprumuturilor care i-au fost acordate.

Consiliul de ministri s-a intrunit pentru a lua cunostinta de incheierea celei de-a saptea evaluari si pentru a confirma conditiile necesare pentru incheierea sa", se afirma intr-un scurt comunicat al guvernului portughez publicat la incheierea unui consiliu de ministri, reunit in sedinta extraordinara.

Ministrul portughez de finante, Vitor Gaspar, le va prezenta rezultatele celei de-a saptea evaluari colegilor sai din zona euro care se reunesc luni la Bruxelles, se precizeaza in comunicat.

Inceputa la sfarsitul lunii februarie, cea de-a saptea evaluare a "troicii" s-a dovedit net mai lunga si mai dificila decat precedentele, indeosebi din cauza respingerii, la inceputul lui aprilie, de catre Curtea Constitutionala portugheza a mai multor masuri de austeritate inscrise in bugetul de stat pe 2013, marcat de cresteri de impozite fara precedent. Dupa aceasta respingere, premierul Pedro Passos Coelho a prezentat o serie de masuri destinate inlocuirii lor, in vederea reducerii in mod permanent a cheltuielilor publice cu 4,8 miliarde de euro la orizontul anului 2015.

Aceste masuri ar urma sa-i permita Portugaliei sa respecte angajamentul luat pe langa creditorii sai de a-si readuce deficitul bugetar la 5,5% din PIB la sfarsitul acestui an, apoi la 4 % anul urmator, pentru a reveni in 2015 sub limita de 3 % impusa de catre Bruxelles.

Noul program de austeritate al lui Passos Coelho prevede indeosebi disponibilizarea a 30.000 de functionari, dintr-un total de 700.000, prelungirea programului de lucru de la 35 de ore la 40 de ore pe saptamana si majorarea varstei de pensionare de la 65 la 66 de ani.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Portugalia creditori plan auteritate, #Portugalia criza economica, #Portugalia evaluare , #Portugalia