Portugalia, urmatoarea victima dupa Grecia

Luni, 05 Aprilie 2010, ora 23:23
1057 citiri
Portugalia, urmatoarea victima dupa Grecia

Problemele datoriilor statului care afecteaza Grecia s-ar putea extinde si in alte state din zona euro, iar Portugalia ar putea fi urmatoarea victima, a afirmat, luni, vicepremierul elen Theodoros Pangalos, potivit presei portugheze.

Pangalos, care a acuzat anterior Germania ca nu a acordat despagubiri adecvate pentru distrugerile din cel de-Al Doilea Razboi Mondial, a declarat ca abordarea liderilor germani fata de situatia Greciei a fost una "rasiala", bazata pe ideea ca grecii nu muncesc suficient.

Intr-un interviu acordat publicatiei Jornal de Negocios, oficialul elen a cerut Portugaliei sa nu ramana indiferenta in privinta unui ajutor european pentru tarile membre confruntate cu dificultati.

"Voi sunteti urmatoarea victima. Sper sa nu se intample, sa invinga solidaritatea si sa gasim o rezolvare a situatiei cresterii costurilor de finantare. Dar daca acest lucru nu se intampla, urmatoarea victima va fi probabil Portugalia", a spus el.

Intrebat daca se va extinde criza in alte state din zona euro, Pangalos a raspuns: "Da".

Cresterile economice reduse ale ultimilor ani, competitivitatea scazuta si deficitul bugetar de 9,4% din PIB in 2009 situeaza Portugalia in centrul atentiei pietelor financiare ingrijorate de posibilitatea ca state din zona euro sa intre in incapacitate de plata.

Costurile la care se imprumuta Portugalia sunt, insa, de trei ori mai mici decat cele ale Greciei, iar gradul de indatorare al tarii este proiectat pentru 2010 la 86% din PIB, sub cel al statului elen de 120%.

#criza, #grecia, #portugalia, #zona euro , #Portugalia