Spania si Portugalia cauta alternativa la gazul rusesc

Luni, 26 Ianuarie 2009, ora 12:58
1089 citiri

Premierul portughez, Jose Socrates, a promis ca va scoate tara din criza economica, profitand inclusiv de faptul ca pe teritoriul ei se desfasoara tranzitul de gaz dinspre Africa in Europa.

In prezent, Portugalia si Spania, doua tari vecine din peninsula Iberica, pregatesc noi proiecte de gazoducte care sa lege aceste tari de Franta si noi terminale pentru gaz lichefiat, informeaza cotidianul Vremia Novostei.

Aceste planuri au fost accelerate de conflictul gazului dintre Rusia si Ucraina, tarile europene cautand o alternativa la gazul rusesc.

"Aceste planuri vor permite asigurarea Europei de Sud cu combustibil din Africa, ceea ce ar reduce dependenta de gazul rusesc care vine dinspre Ucraina", a explicat presedintele Companiei Nationale Energetice a Portugaliei REN, Jose Penedos.

Potrivit lui Penedos, "deja la aceasta ora Portugalia si Spania ar putea ajuta Uniunea Europeana sa diminueze presiunea din partea Rusiei".

Conflictul gazului dintre Moscova si Kiev a indemnat Bruxellesul sa sprijine din punct de vedere politic si financiar crearea unei piete a gazului in sudul Europei.

In prezent, gazul in peninsula Iberica vine prin gazoductul Magreb-Europa, desfasurat pe fundul Marii Mediterane din Alger si pe cale maritima din Nigeria catre sase terminale pentru gaz lichefiat amplasate in porturile din Spania si unul amplasat in portul portughez Sines.

 

sursa: ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#criza economica, # tranzit gaz, # proiecte, # gazoducte , #Portugalia