1.000 lei amenda daca nu participi la recensamantul populatiei

Marti, 12 Iulie 2011, ora 10:40
1573 citiri
1.000 lei amenda daca nu participi la recensamantul populatiei

Persoanele care vor refuza sa ia parte la recensamantul populatiei vor putea fi amendate cu pana la 1.-000 de lei, potrivit legii, relateaza Mediafax.

In cadrul recensamantului pilot s-a inregistrat o rata mare de refuz, mai ales printre romi.

"Declararea datelor de recensamant este obligatorie. Exista oligativitatea persoanelor de a declara datele de recensamant, precum exista si posibilitatea de a ne verifica daca-i pastram confidentialitatea.

Este la fel peste tot in Europa", a spus presedintele INS, Vergil Voineagu.

Potrivit lui Voineagu, recensamantul de proba (din perioada 7 - 16 mai) a relevat un grad "ingrijorator" de mare de refuz privind declararea datelor personale, oficialul INS precizand ca rata de refuz cea mai inalta s-a consemnat la persoanele de etnie roma.

Potrivit legislatiei, refuzul furnizarii personalului de recensamant a informatiilor prevazute in programul de inregistrare sau furnizarea de date eronate sau incomplete constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 200 la 1.000 de lei.

Aceeasi amenda se aplica si pentru persoanele care impiedica "in orice mod" efectuarea inregistrarilor si controlul datelor de catre persoanele implicate.

Sanctiunile pentru personalul implicat in recensamant sunt considerabil mai mari, respectiv amenda de la 500 la 1.500 de lei, si privesc nerespectarea prevederilor de confidentialitate sau utilizarea datelor in alte scopuri decat cele stabilite prin legea recensamantului.

In opinia lui Voineagu, diferenta mare fata de populatia de la cel mai recent recensamant (2002) nu este cauzata doar de sporul natural negativ din aceasta perioada, cat mai ales de sporul negativ al emigrarii, calculat ca diferenta intre emigrare si imigrare.

La recensamantul din 2002, populatia Romaniei se cifra la 21,68 milioane de persoane, cu aproape 1,2 milioane de persoane mai putin decat in 1992 (22,81 milioane persoane).

Recensamantul populatiei si locuintelor se va efectua in perioada 22 - 31 octombrie, iar in perioada 5-14 noiembrie va avea loc ancheta de control si verificare a volumului si calitatii informatiei.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#populatie romania, #numar locuitori, #locuitori romania, #recensamant, #recensamant populatie, #migrare, #emigrare , #Romania