2012 da "reset" zonei euro: Vom avea o noua moneda europeana- interviu Vladimir Cohn

Miercuri, 28 Decembrie 2011, ora 18:15
6386 citiri
2012 da "reset" zonei euro: Vom avea o noua moneda europeana- interviu Vladimir Cohn

Anul 2012 este unul decisiv pentru statele slab dezvoltate ale Europei, care vor fi lasate sa se desurce singure de catre marile puteri europene, crede omul de afaceri Vladimir Cohn.

In opinia acestuia, Germania, Olanda, Austria, Elvetia si Norvegia vor adopta o noua moneda, iar celelalte state vor ramane cu euro care va deveni o moneda foarte slaba.

"Aceasta moneda se va naste foarte repede si va fi o moneda puternica care intr-adevar va concura cu dolarul.

Cred ca va ajuta Europa pentru ca va fi un model de dezvoltare, de comportament fiscal si monetar", a declarat Vladimir Cohn intr-un interviu acordat Business 24.

Criza a facut multe victime in mediul privat. Multi spun ca la sfarsitul crizei, vor ramane cei mai puternici si cei care pot face fata noului joc dur din economie. Cum va arata noul model de intreprindere capitalista? Ne intoarcem la capitalismul primitiv de acum un secol?

Cred ca aceasta sortare fortata care s-a facut in ultimul timp are si ceva sanatos in ea. Au disparut foarte multe firme care nu erau bazate pe realitatile pietei, traiau din alte venituri, nu erau moderne.

In viitor, vom asista la o puternica consolidare a mediului de afaceri, se vor naste grupuri mari, cred ca Consiliul Concurentei va avea mult de lucru.

Exista o mare vanatoare de resurse naturale, o lupta de a crea noi tehnologii care sa duca la reducerea platilor de cost si a cresterii profiturilor.

Suntem intr-o faza de reasezare a intregii economii mondiale. Metodologiile de acum 20 de ani nu mai au nicio legatura cu ziua de astazi. Poate peste 20 de ani, ce-a fost azi nu va mai avea nicio legatura cu ce va fi.

Romania, chiar daca a fost elevul model pentru FMI si UE, nu este la adapost de turbulentele din marile economii europene. Am platit o factura foarte mare de austeritate. Credeti ca mai sunt posibile noi masuri de austeritate in urmatorul an sau deja le-am luat pe toate?

Austeritatea pentru o tara in curs de dezvoltare este cel mai gresit medicament. Sunt convins ca daca Romania nu ar fi adoptat aceste masuri de austeritate, dezvoltarea era mult mai interesanta si mai substantiala.

S-a gresit esential cu majorarea TVA-ului, cu mentinerea intreprinderilor de stat, care aduc numai pierderi uriase si trebuie compensate de restul populatiei.

In general, politica BNR a fost una de mari restrictii monetare, ceea ce se doveste astazi o mare greseala. Austeritatea nu este o metodologie de iesire din criza. Toate masurile de austeritate nu sunt decat niste masuri impuse de niste politicieni, nu sunt cerut de piata, de aceea nu reprezinta un medicament.

Credeti in scenariul cu cresterea economica prgnozata de 2% pentru 2012? Ce minuni s-ar putea intampla in Romania pentru a avea o astfel de crestere economica?

O asemenea crestere economica nu este imposibila. Este o crestere naturala, legata de populatie, de influxuri.

Romania este capabila sa aiba o crestere economica substantiala de 6-7% pana la 9% daca statul s-ar mai retrage din zona economicului, iar politicul ar elibera o suma intreaga de domenii pe care le gestioneaza gresit.

Dupa un inceput bun, exporturile romanesti incheie anul in scadere. Daca in 2011 au ajutat economia sa aiba cresteri temporare, vedeti un scenariu de reluare a cresterii exporturilor in 2012 sau deja pietele externe s-au contractat prea mult?

Pe plan international nu se poate vorbi de o contractare pentru ca economiile cresc an de an din cauza populatiei si a cresterii consumului. Exporturile romanesti nu sunt 100% sanatoase.

Romania are anumite industrii care cresc sanatos. Problemele apar din cauze bancare, problema leului care este supra-evaluat la ora actuala si de aceea, Romania este inundata de importuri, mai ales la nivelul consumatorului.

Daca leul ar ajunge la o valoare care sa reflecte ceea ce este el capabil sa cumpere, atunci economia nationala si exporturile ar putea face un salt spectaculos.

Daca ati fi ministru de finante in aceasta perioada ati avea curajul sa riscati, sa lasati mai multi bani firmelor in speranta ca ele vor trage economia in sus? Ce masuri ati lua?

Ca ministru de finante as propune o reducere a CAS-ului, a TVA-ului sau alte masuri care intr-adevar al lasa mai multi bani atat producatorilor cat si consumatorilor. In Romania, toata aceasta problema este bazata pe un joc politic.

In primul rand, ca economia sa se relanse, statul ar trebui sa iasa din economie. Apoi, intreprinderile de stat ar trebui sa fie listate la bursa.

Alte masuri pe care statul ar trebui sa le ia ar fi sa elibereze resursele naturale, sa concesioneze si sa stimuleze cercetarea si exploatarea de noi zacaminte de gaze prin acordarea de noi licente.

Trebuie sa cream o masa de noi materii prime pentru noi industrii. Nu inteleg de ce statul se incapataneaza sa creeze infrastructura, cand s-ar putea crea foarte bine prin parteneriate public-private.

Nu inteleg de ce statul se incapataneaza sa detina o companie aeriana, care ar putea fi private.

Nu inteleg de ce statul vrea sa se agate de acest CFR Marfa, care ar putea fi foarte bine privatizat. Statul trebuie sa se elibereze de tot ceea ce trebuie sa cheltuiasca si ca sa cheltuiasca.

In ce masura aceasta criza a datoriilor suverane pe plan mondial se va rezolva prin inflatie? Analistii financiari o vad ca unica solutie de salvare si ca orice masura luata amana doar momentul cand toate deficitele si datoriile se vor regla prin hiperinflatie.

Cred ca aceasta criza a datoriilor suverane reprezinta o lupta intre politicieni si bancheri. Politicienii s-au dus la bancheri si au zis "vrem bani", au creat instrumente, bonduri si alte elemente si s-au jucat cu banii statului.

Banii obtinuti din aceste bonduri se pare ca s-au dus in tot felul de sisteme de influentare a opiniei publice si de creere a unei imagini false ca guvernele si politicienii vor binele, cand de fapt ei s-au indatorat din ce in ce mai mult pe piata.

Rezolvarea va fi tot una politica, nu economica intrucat cred ca statele puternice, Germania, Olanda, Austria, Elvetia si Norvegia vor adopta o noua moneda, iar celelalte state vor ramane cu euro care va deveni o moneda foarte slaba.

Germania nu poate sa plateasca datoriile Greciei sau Italiei. Marile banci europene, Deutsche Bank si BNP Paribas se vor recapitaliza, dar vom avea fara indoiala o noua moneda in zona tarilor foarte puternice.

In ce interval de timp se va naste aceasta noua moneda? Va avea aceasta puterea sa concureze cu dolarul?

Aceasta moneda se va naste foarte repede si va fi o moneda puternica care intr-adevar va concura cu dolarul.

Cred ca va ajuta Europa pentru ca va fi un model de dezvoltare, de comportament fiscal si monetar. Faptul ca fiecare tara avea dreptul sa faca anumite lucruri din punct de vedere fiscal a distrus euro.

Capitalismul examinat intr-o retrospectiva istorica a prezentat in ultimii 50 de ani o alternanta pe perioade de cel putin 10 ani in care economia functiona relativ armonios cu perioade de circa 5 ani de criza. Daca acceptam aceasta teorie, ar insemna a 2012 este anul in care criza economica se termina, cu toate ca realitatea din spatiul european contrazice teoria...

La ora actuala sunt atat de multe forte. E Rusia, China, Japonia, SUA, care sunt in contradictie, fiecare isi cauta o zona de influenta cat mai mare. Exista o lipsa totala de intelegere intre aceste forte.

Daca anul trecut va fi ultimul an de criza ar fi extraordinar. Insa, eu cred ca vom fi tot timpul intr-o criza, fiindca speculatiile care se fac in diverse zone economice ne conduc la diverse crize: criza petrolului, criza metalelor rare, criza gazelor, criza locuintelor, a cimentului etc.

Cred ca vom avea in continuare o economie agitata la toate nivelele, multi ani de acum incolo fiindca monedele nu sunt sigure, iar domeniile de investitie sunt riscante.

Vom asista ori la o retragere a fiecarui stat pe plan national, cu dezvoltari nationale fara mari extinderi pe alte piete, cum sunt bancile, care au fost indemnate sa vina in tarile lor mama si sa se dezolte acolo.

Exista mari dubii in ceea ce priveste viitorul dezvoltarii individuale a fiecarei tari. Deocamdata se cauta drumuri, solutii si viabilitati pentru viitor.

Sunt tot mai numerosi acei analisti care considera ca noua axa-centrala a geopoliticii mondiale va fi, in mod incontestabil un G2 format din SUA si China. Care este parerea dumneavostra? Ce state vor ocupa in urmatorul deceniu podiumul puterii?

Pe locul I vor ramane SUA, fara doar si poate. Pe locul II, vorbim de o multitudine de state. China nu va fi numarul II, poate doar din punct de vedere al dimensiunii economice.

Germania si Japonia raman liderii in tehnologie. Tarile Scandinave sunt foarte bine dezvoltate tehnologic. Exista competitia Braziliei, a tarilor din America Latina care incep sa se dezvolte. In plus, Coreea de Sud este o forta in economie. A rasturna o asemenea ordine economica e destul de greu.

Interesanta va fi batalia bancilor. Sa vedem cina va supravietui dintre aceste banci.

Cum va trebui sa se adapteze Europa noilor provocari? Poate renunta la modelul economic social sau cum se poate debirocratiza peste noapte?

Este clar ca modelul social pe care politicienii vor sa-l vanda a dat faliment in Italia, Spania, Grecia, ca si in fostele tari socialiste. Totul se va baza in viitor strict pe munca, creere de valori, locuri de munca si produse.

Modelul social nu are mare viitor. Criza datoriilor suverane a lamurit foarte clar ca aceste state nu au capacitatea de a avea o functie sociala dezvoltata.

Ce s-ar castiga si ce s-ar pierde prin renuntarea la euro? E un moment in care ori se reia constructia de la zero ori se accelereaza prin masuri foarte curajoase, precum creearea Statelor Unite ale Europei...

Euro la inceput a fost o idee foarte buna pentru ca te punea intr-o situatie in care trebuia sa dovedesti ca esti competitiv. Intre timp, fiecare din aceste tari s-a dezvoltat diferit. Avand aceeasi moneda s-au creat diverse probleme, au crescut datoriilor suverane.

Aceasta datorie suverana este echivalenta cu emiterea de moneda irationala, inexistenta, virtual, care a dat o mare durere de cap statelor europene. Euro acum s-a imbolnavit si se cauta tratamente pentru el.

Dupa parerea este inevitabil ca statele puternice, Germania, Olanda, Danemarca, Luxembourg, Austria si vor solicita o separare, ceea ce va reflecta capacitatea lor economica comparativ cu capacitatea economica a celorlalte state, care au facut praf moneda euro.

Mult timp vom avea o Europa divizata. Europa Unita a celor 27 de state va fi o alianta mai mult formala, care va permite tarilor dezvoltate sa beneficieze de deschiderea tuturor acestor tari mai slabe si vom avea o Europa cu 3-4 viteze: unii care merg foarte repede, altii care merg relativ bine, altii care merg incet si altii care vor plati oalele sparte de cei care merg repede.

Domnule Cohn, vom mai avea euro in 2015? Se vor dovedi banii destinati salvarii zonei euro doar niste sume aruncate pe apa sambetei?

Euro va exista la nivelul tarilor dezvoltate. La nivelul tarilor mai putin dezvolatate ca Spania, Grecia, Romania, Bulgaria, Ungaria nu va exista. Ele isi vor pastra monedele nationale, vor avea politici monetare facute dupa capul lor.

Revenind pe plan local, cum a fost anul 2011 pentru mediul de afaceri romanesc si in special pentru afacerile dumneavoastra?

Uitandu-ne la statistici ne dam seama ca 2011 nu a fost chiar atat de rau. S-a inregistrat un anumit progressde 1-2%. Exista, insa, mari lacune datorita intreprinderilor de stat, a proiectelor de infrastructura si a politicilor adoptate de Guvern in diverse domenii precum energie, agricultura etc.

Exista un fel de incompetenta generala referitoare la cum trebuie condusa economia actuala. Sunt multe masuri pompieristice, insa incetul cu incetul apar masuri sanatoase.

Din cei 3 ani de criza prin care a trecut Romania, care a fost cel mai dificil pentru mediul de afaceri?

Cred ca a fost 2009, cand nu se stia mai nimic, dobanzile incepusera s-o ia razna si s-a pierdut orice forma de orientare. Am fost insolvente cu sutele de miii.

Cei care erau profesionisti in domeniu si-au continuat evolutia , iar economia a ajuns la mal.

Cum estimati ca va fi anul 2012 pentru mediul de afaceri romanesc? Numiti-mi 3 masuri care credeti ca ar trebui luate in anul urmator pentru ca economia sa intre pe un trend ascendent.

In primul rand ar trebui redusa dobanda de politica monetara a BNR, apoi ar fi reducerea TVA-ului si a treia masura ar fi privatizarea intreprinderilor de stat.

Ce va propuneti pentru 2012?

As vrea sa avem o crestere oarecare, de 5-10% a cifrei de afaceri, sa ne consolidam pozitia pe piata si sa fim sanatosi.

#criza zona euro, #interviu vladimir cohn, #crestere economica 2012, #moarte euro, #fiscalitate romania, #afaceri vladimir cohn , #Romania