6 din 10 romani considera ca au probleme financiare

Miercuri, 17 Martie 2010, ora 17:19
1420 citiri
6 din 10 romani considera ca au probleme financiare

Romanii considera situatia lor financiara din acest an si perspectivele actuale mai putin bune decat la inceputul lui 2009, procentul celor care spun ca o duc mai rau din punct de vedere financiar ajungand, in februarie, la aproape 60%, reiese dintr-un studiu realizat de GfK Romania.

"Anul 2009 a fost unul dintre cei mai pesimisti ani pentru romani, iar anul 2010 nu se anunta mult mai incurajator: romanii isi considera situatia financiara si perspectivele actuale mai putin bune decat la inceputul lui 2009 (..). In februarie 2009, aproape jumatate dintre romani considerau ca situatia financiara a familiei lor era mai rea decat acum un an", se arata in studiu, preluat de Mediafax.

Reducerea veniturilor a fost resimtita puternic de-a lungul intregului an 2009, considerata una dintre cele mai pesimiste perioade pentru opinia publica din Romania.

"Exista si o mica parte a populatiei ale carei venituri s-au imbunatatit comparativ cu un an in urma, dar aceasta a scazut de la 13% in februarie 2009 la 7% in februarie 2010", conform studiului GfK..

Pentru 2010, 40% dintre romani cred ca venitul lor va ramane acelasi, in vreme ce 40% spun ca se asteapta ca acesta sa scada.

Numai doi din 10 romani sunt convinsi ca situatia lor financiara se va imbunatati in acest an.

Numarul optimistilor a ramas relativ constant de la inceputul crizei economice, atingand valori usor mai ridicate in vara anului 2009.

Studiul arata ca un indiciu asupra bunastarii populatiei unei tari este predilectia catre economisire si increderea in stabilitatea locului de munca.

"Aproximativ trei sferturi dintre romani cred ca nu este momentul potrivit pentru a economisi, iar 84% nu se asteapta sa puna bani deoparte in 2010. Responsabila pentru aceasta atitudine ar putea fi, printre altele, evolutia preturilor", se mai arata in studiul citat.

Astfel, 72% dintre romani cred ca preturile au fost mai ridicate in februarie 2010 fata de aceeasi perioada a anului anterior, iar trei sferturi din populatie estimeaza ca preturile se vor mari pe parcursul acestui an cel putin in acelasi ritm ca pana acum. De asemenea, neincrederea in stabilitatea locului de munca a ramas la fel de ridicata ca si in 2009, noua din 10 romani apreciind ca somajul va creste in decursul acestui an.

"In acest context, nu surprinde faptul ca intentia de achizitie a unei masini sau a unei locuinte se mentine la inceputul anului 2010 la nivelul relativ scazut al toamnei trecute, 10%, respectiv 5%.

In schimb, 19% dintre romani au intentii serioase sa investeasca in imbunatatirea locuintei, iar 12% considerau in luna februarie ca este o perioada favorabila achizitiei bunurilor de folosinta indelungata, precum mobila, masina de spalat sau televizor.

Doi din 10 romani se asteapta sa cheltuiasca anul acesta o suma mai mare decat anul trecut pentru astfel de cumparaturi, probabil si in urma experientei promotiilor pe care le-au derulat marii retaileri in 2009", concluzioneaza studiul realizat de GfK.

Informatiile provin din Barometrul de Incredere a Consumatorului, studiu cofinantat de Comisia Europeana si realizat lunar de GfK Romania. Datele sunt reprezentative pentru populatia Romaniei in varsta de 15 ani si peste, esantionul fiind de 1.000 de persoane intervievate in fiecare luna.

Senatoare PNL: „TikTok este un spaţiu al teribilismului. Românii trebuie să fie informaţi despre pericolul extremist”
Senatoare PNL: „TikTok este un spaţiu al teribilismului. Românii trebuie să fie informaţi despre pericolul extremist”
Senatoarea Nicoleta Pauliuc, președinta Organizaţiei Femeilor Liberale a pledat, luni, 25 martie, pentru un acces ponderat al tinerilor la unele aplicaţii de pe internet, dar a atras atenţia...
#romani, #criza, #probleme, #financiare , #Romania