67% dintre romani au avut dificultati financiare in primul trimestru

Marti, 03 Mai 2011, ora 11:01
1085 citiri
67% dintre romani au avut dificultati financiare in primul trimestru

Primul trimestru al acestui an a adus, pentru 67% dintre romani o inrautatire a situatiei financiare, conform datelor centralizate de Gfk, care precizeaza, intr-un studiu, ca ponderea celor care se asteapta ca situatia finantelor familiei lor sa se inrautateasca in urmatoarele 12 luni a scazut la 43%.

"Romanii se arata mult mai increzatori privind viitorul, doar 43% dintre ei declarand ca se asteapta ca situatia lor financiara sa se inrautateasca in urmatoarele 12 luni, comparativ cu peste jumatate dintre ei care spuneau acelasi lucru la nivelul intregului an 2010. 15% spera ca situatia lor chiar sa devina ceva mai «roz» in urmatorul an, iar 36% se asteapta sa ramana la fel ca in prezent", se arata in Barometrul de Incredere a Consumatorului, studiu cofinantat de Comisia Europeana si realizat lunar de GfK Romania.

Procentele sunt comparabile de altfel cu situatia din primele trei luni ale lui 2010, cand inca nu se aratasera cele mai "negre" efecte ale crizei, conform GfK.

Aproape 84% dintre cei chestionati afirma ca starea generala a economiei a cunoscut un regres in ultimele 12 luni, in timp ce sperantele pentru urmatorul an sunt ceva mai mari, numai 56% dintre ei declarandu-se pesimisti.

De asemenea, mai mult de jumatate dintre romani (56%) admit ca reusesc cu greu sa isi acopere cheltuielile curente, in vreme ce un sfert spun ca au datorii, procent care ramane unul record pentru ultimii ani.

Increderea in stabilitatea locurilor de munca cunoaste si ea un usor reviriment, atingand cele mai ridicate cote de la debutul crizei in Romania.

Peste 70% estimeaza ca rata somajului va creste, in timp ce aproape 7% anticipeaza chiar o scadere.

Pe de alta parte, opiniile privind inflatia, atat pentru anul care a trecut, cat si pentru urmatorul sunt dintre cele mai negative din ultimii zece ani. Astfel, 9 din 10 romani observau in martie ca preturile au crescut in ultimele 12 luni, in timp ce 8 din 10 romani se asteapta ca acelasi lucru sa se intample si in 2011. 

"Perioada actuala nu pare a fi una favorabila nici economisirii sau investitiilor majore. Mai bine de 8 din 10 romani spun ca nu intentioneaza sa puna bani deoparte in urmatorul an, situatie care nu s-a schimbat foarte mult comparativ cu media anului 2010. In plus, mai mult de doua treimi considera ca nu este deloc un moment bun pentru investitii", potrivit studiului.

In primul trimestru al acestui an, indicele de incredere a populatiei masurat de Barometrul de Incredere a Consumatorului a inregistrat o crestere fata de media anului trecut, ajungand la -46 de la -54.

Chiar si comparativ cu aceeasi perioada din 2010, cand acest indice se situa la -48, romanii se dovedesc ceva mai increzatori la acest inceput de an. 

"Aceasta usoara revenire a optimismului cred ca are la baza cresterea salariilor in sectorul public cu 15%, dar si declaratiile autoritatilor privind iminenta iesire a tarii din criza. Pe de alta parte, probabil ca este si un semn ca romanii au obosit sa fie campionii pesimismului si privesc din ce in ce mai mult partea plina a paharului.

In tarile dezvoltate din Europa se vad deja primele semne de revenire a economiei, ceea ce ne da speranta ca in viitorul nu foarte indepartat vom simti si noi aceste imbunatatiri", a declarat intr-un comunicat Andi Dumitrescu, director general GfK Romania.

Datele sunt reprezentative pentru populatia Romaniei in varsta de 15 ani si peste, esantionul fiind de 1.000 de persoane intervievate in fiecare luna.

Senatoare PNL: „TikTok este un spaţiu al teribilismului. Românii trebuie să fie informaţi despre pericolul extremist”
Senatoare PNL: „TikTok este un spaţiu al teribilismului. Românii trebuie să fie informaţi despre pericolul extremist”
Senatoarea Nicoleta Pauliuc, președinta Organizaţiei Femeilor Liberale a pledat, luni, 25 martie, pentru un acces ponderat al tinerilor la unele aplicaţii de pe internet, dar a atras atenţia...
#romani, #studiu, #dificultati financiare, #studiu gfk, #economia, #incredere economie , #Romania