Aderarea Romaniei la Schengen, o chestiune de ani ?

Marti, 07 Iunie 2011, ora 10:58
1133 citiri
Aderarea Romaniei la Schengen, o chestiune de ani ?

Aderarea Romaniei la Schengen va fi o chestiune de ani decat de luni, sustine Financial Times, care precizeaza ca increderea in institutiile judiciare necesara "nu exista acum", citand surse diplomatice de la Bruxelles, anunta Mediafax.

"Va fi o chestiune de ani, mai degraba decat de luni pana cand Romania si Bulgaria vor putea adera la Schengen", a afirmat un diplomat european.

"Increderea in institutiile judiciare necesara pentru extinderea Schengen prin aderarea acestor tari nu exista acum", a adaugat el.

Surse diplomatice de la Bruxelles au declarat ca perspectivele Romaniei si Bulgariei de intrare in zona de libera circulatie europeana se diminueaza, pe masura ce guvernele celorlalte state membre UE insista asupra imbunatatirii sistemului judiciar si impulsionarea luptei impotriva coruptiei.

Aceasta situatie influenteaza si negocierile de aderare la UE a Croatiei, mai multe state membre ezitand in principal deoarece considera ca Romania si Bulgaria nu si-au indeplinit angajamentele asumate in timpul negocierilor de aderare.

Ministrul olandez de Externe, Uri Rosenthal, a afirmat ca trebuie trase invataminte din lectiile extinderilor anterioare.

"O evaluare a situatiei existente nu este suficienta. Trebuie sa ne asiguram ca reformele sunt ireversibile, iar acest lucru necesita un sistem de monitorizare care sa functioneze pana la aderare. Vrem o polita de asigurare puternica", a spus el.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#aderare romania, #financial times, #romania schengen, #schengen , #Romania