Agricultorii acuza bancile ca tin pe loc Romania din cauza dobanzilor uriase

Sambata, 03 Octombrie 2009, ora 14:02
1543 citiri
Agricultorii acuza bancile ca tin pe loc Romania din cauza dobanzilor uriase

Presedintele Ligii Asociatiilor Producatorilor Agricoli (LAPAR), Adrian Radulescu, a atacat foarte dur atitudinea bancilor care isi desfasoara activitatea in Romania, pe care le-a acuzat ca au facut un cartel si nu acorda credite rezonabile agricultorilor pentru ca acestia sa poata beneficia de fondurile europene.

Invitat la un post de televiziune, Radulescu a explicat ca micii agricultori care au proiecte viabile si toate aprobarile necesare pentru a utiliza fonduri europene si a le pune in aplicare, nu pot face acest lucru deoarece bancile fie refuza sa le acorde credite fie cer dobanzi uriase in aceasta perioada de criza, pentru a scoate profituri nemeritate.

"Nu putem lua credite pentru absorbtia fondurilor europene", s-a plans Radulescu precizand ca in Romania dobanda ceruta micilor agricultori pentru astfel de credite este de circa 12-13%, in timp ce in tarile europene ea nu trece de 2-3%.

"Bancile au facut un cartel si tin pe loc Romania", a acuzat Radulescu referindu-se inclusiv la filialele bancilor externe care activeaza in tara noastra.

In aceste conditii, in care "creditarea este minata", el a anuntat ca s-a cerut Guvernului si presedintelui Romaniei sprijinul pentru a se modifica legislatia in avantajul agricultorilor.

"Am cerut presedintelui si Guvernului sa creeze cadrul legal pentru a ne putea imprumuta din afara", a explicat acesta acuzand inca o data bancile ca nu urmaresc decat sa isi maximizeze profiturile in aceasta perioada de criza.

#agricultori, #banci, #credite, #finantare , #Romania