Almunia : Romania trebuie sa explice in ianuarie 2010 masurile de reducere a deficitului

Miercuri, 24 Iunie 2009, ora 15:39
954 citiri
Almunia : Romania trebuie sa explice in ianuarie 2010 masurile de reducere a deficitului

Romania va trebui sa explice in 7 ianuarie, 2010, masurile luate pentru corectarea deficitului bugetar, la sase luni dupa initierea procedurii, a spus miercuri comisarul european pentru afaceri economice si bugetare, Joaquin Almunia, citat de Rador, preluat de NewsIn.

Dupa cele sase luni, in cazul in care explicatiile date de Romania in luna ianuarie nu vor fi multumitoare, cel mai probabil se vor repeta aceleasi recomandari, in acelasi context legal al Pactului de stabilitate, a explicat Almunia.

"Memorandumul de intelegere va preveni probabil o astfel de situatie. Avem acum un instrument foarte puternic pentru a convinge autoritatile sa implementeze masurile ecoomice.

Daca nu, atunci vom opri platile, ceea ce poate duce la dificultati economice si mai serioase", a spus Almunia.

Comisia Europeana (CE) a recomandat, miercuri, Romaniei sa reduca deficitul bugetar sub nivelul de 3% din produsul intern brut (PIB) pana in 2011.

Criza economica globala a dus la o reducere drastica a intrarilor de capital privat in Romania, ducand la o scadere considerabila a activitatii incepand cu ultimul trimestru din 2008, scrie Comisia.

Comisia Europeana recomanda Romaniei sa reduca deficitul pana in 2011, sa implementeze masurile fiscale detaliate in bugetul pe 2009 adoptat in luna februarie, reviziut in aprilie, mai ales cele ce se refera la reforma sectorului de pensii si a salariilor din domeniul public.

Comisia mai recomanda Romaniei sa ia masurile necesare atingerii tintei de deficit pentru 2009 si sa specifice directiile prin care intentioneaza sa reduca deficitul in 2010 si 2011, mai ales cele legate de reducerea cheltuielilor cu salariile din domeniul public, de intarirea guvernantei fiscale si transparentei, crearea unui consiliu fiscal independent, introducerea de limite privind reviziurile bugetare si redactarea de reglementari fiscale menite a restructura sistemul de salarizare al sectorului public, imbunatatirii procesului de colectare de venituri, accelerarea reformei sistemului de pensii pentru a reduce cheltuielile legate de segmentul de populatie de varsta a treia si imbunatatirea eficientei cheluielilor cu sectorul de sanatate.

CE mai doreste ca Romania sa isi intareasca economia prin implementarea reformelor structurale, mai ales prin sporirea eficientei administratiei publice, imbunatatirea mediului de afaceri, rezolvarea problemelor legate de munca la negru si intensificarea absorbtiei de fonduri europene. 

#deficit, # CE, # economie, # reforme, # fonduri , #Romania