Ambasadorul Angliei: Parlamentul Romaniei are nevoie de curatenie

Joi, 19 Iulie 2012, ora 17:55
1508 citiri
Ambasadorul Angliei: Parlamentul Romaniei are nevoie de curatenie

Ambasadorul Marii Britanii, Martin Harris, a declarat ca politicienii romani de la toate partidele sunt responsabili pentru constatarile din raportul CE privind MCV, el comentand ca "este extraordinar ca in Parlament sunt infractori condamnati".

"Politicienii din Romania, de la toate partidele, au o responsabilitate in mod deosebit. Parlamentul trebuie sa faca o curatenie interna. Este extraordinar ca infractori condamnati sunt inca parlamentari", afirma Harris, intr-un comentariu postat joi pe blogul sau.

Ambasadorul a comentat pe blogul sau concluziile raportului MCV.

"Acest raport nu este doar despre evenimentele recente. Ilustreaza o imagine mai larga, inclusiv progresul pe care Romania l-a facut de cand s-a alaturat Uniunii Europene, in urma cu cinci ani", a spus Harris.

"Comisia are dreptate sa sublinieze performanta procurorilor romani, DNA-ului, ca unul dintre cele mai importante progrese pe care Romania le-a facut".

Harris spune insa ca in raportul Comisiei Europene sunt exprimate ingrijorari privind criza politica recenta din Romania, fiind semnalate ca binevenite asigurarile si actiunile premierului Victor Ponta de a raspunde acestor ingrijorari.

Ambasadorul britanic a mai spus ca o abordare coerenta a tuturor institutiilor implicate, din domeniile juridic, executiv si legislativ, este cheia pentru asigurarea succesului reformei justitiei.

Ambasadorul britanic a scris ca Romania trebuie sa construiasca pe progresele deja acumulate, sa implementeze reformele restante solicitate de obiectivele stabilite prin MCV si sa puna la punct un parcurs clar, sustenabil si ireversibil de combatere a coruptiei.

Potrivit lui Harris, este important ca institutiile sa colaboreze pentru atingerea acestui obiectiv, el dand exemplul necesitatii ca rezolvarea dosarelor identificate de ANI sa fie continuate de procurori si de instante.

"Noi recunoastem efortul presupus de aceste provocari si vom continua sa sprijinim puternic Ministerul Justitiei, sistemul juridic si societatea civila atat in privinta reformei justitiei cat si in lupta impotriva coruptiei prin consiliere si asistenta tehnica. Cele mai recente proiecte ale noastre in acest sens sunt finantarea a doua platforme online unde pot fi reclamate coruptia din sistemul sanitar si taierile ilegale din paduri. Noi sprijinim de asemenea Romania, prin intermediul Agentiei britanice de Combatere a Crimei Organizate, sa puna la punct un cadru eficient de confiscare a bunurilor dobandite prin infractiune", a spus ambasadorul Harris in comentariul sau de pe blog.

Jose Manuel Barroso: Romania s-a indepartat de la marginea prapastiei

Presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a declarat miercuri ca "Romania s-a indepartat de la marginea prapastiei, insa a precizat ca este nevoie de continuarea monitorizarii.

"Evenimentele din Romania din ultimele trei saptamani au fost motiv de ingrijorare pentru CE. In fiecare stat membru, avem nevoie de respect pentru institutiile democratice si statul de drept.

Evenimentele din Romania ne-au zdruncinat increderea. Luptele politice nu justifica subminarea principiilor democratice", a declarat Barroso, intr-o declaratie de presa, inainte de citirea raportului MCV pentru Romania si Bulgaria, citata de Ziare.com.

Presedintele Comisiei Europene a afirmat ca "Romania s-a indepartat de pe marginea prapastiei", insa a subliniat ca "e nevoie de continuarea monitorizarii".

"Am cerut sa existe un nou raport pentru Romania la sfarsitul anului, pentru a vedea in ce masura problemele actuale au fost rezolvate", a explicat Jose Manuel Barroso.

Citeste declaratiile lui Baroso despre raportul MCV.

#raport MCV ambasador Anglia, #Martin Harris raport MCV Romania, #Martin Harris comentariu blog , #Romania