ANEIR: Romania a atras fonduri europene de 136 milioane euro in 2010

Luni, 12 Aprilie 2010, ora 14:03
1329 citiri
ANEIR: Romania a atras fonduri europene de 136 milioane euro in 2010

Romania a atras in primul trimestru din acest an fonduri europene de numai 136 milioane de euro, iar suma absorbita in 2009 si 2010 a fost de 730 milioane de euro, a declarat luni pentru NewsIn presedintele Asociatiei Nationale a Exportatorilor si Importatorilor din Romania (ANEIR), Mihai Ionescu.

"Numarul total al contractelor depuse pentru atragerea fondurilor europene pana la sfarsitul lunii martie este de 16.093, iar valoarea totala a acestora s-a ridicat la 32,6 miliarde de euro, adica am depasit teoretic suma alocata Romaniei de Uniunea Europeana de la inceputul anului 2007 pana in prezent", a precizat Ionescu, la sfarsitul intalnirii de luni de la Ministerul Finantelor cu secretarul de stat Bogdan Dragoi.

"Din pacate, insa, circa 8.000 de proiecte au fost respinse de catre autoritatile de management din cauza proasei calitati si au fost aprobate pana acum doar 4.065 de dosare in valoare de 9,44 miliarde de euro", a completat presedintele ANEIR.

Autoritatile de management au semnat 2.450 de contracte cu beneficiarii, in valoare totala de 5,13 miliarde euro, iar suma atrasa efectiv de Romania in 2009 si 2010 este de 730 milioane euro.

Presedintele ANEIR a precizat ca autoritatile mai au in evaluare 4.350 de proiecte cu finantare din fonduri europene, in valoare de 13,5 miliarde euro, si ca a primit asigurari din partea reprezentantilor Finantelor ca "autoritatile vor finaliza analiza dosarelor pana la sfarsitul lunii iunie".

"Am cerut sa se continue externalizarea analizei dosarelor, cu obligatia de a trece termene fixe in contractele semnate de catre autoritati cu firmele de consultanta, in conditiile in care nu exista aceasta stipulare in contractele actuale.

Totodata am cerut ca verificarea rambursarii cheltuielilor sa se faca si de catre bancile angajate in finantarea proiectelor, alaturi de firmele de consultanta si autoritatile de management", a mai spus Ionescu.

Potrivit presedintelui ANEIR, Ministerul Finantelor a promis ca in maxim doua luni va rambursa toti banii catre firmele care au derulat deja activitatile prevazute in proiect si ca va angaja noi oameni in acest sens, iar Ministerul Muncii si-a luat angajamentul sa returneze toti banii din proiectele aflate in desfasurare pe POSDRU.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#aneir, #romania, #fonduri, #europene , #Romania