ARB: Bancile vor plati milioane de euro, pentru notificarea clientilor

Joi, 10 Iunie 2010, ora 23:46
2145 citiri
ARB: Bancile vor plati milioane de euro, pentru notificarea clientilor

Institutiile vor fi obligate sa modifice, cu acordul clientilor, aproape toate contractele de credit aflate in derulare, insa notificarea a opt milioane de persoane se va transpune in costuri de milioane de euro pentru banci, a declarat, joi, pentru NewsIn, purtatorul de cuvant al ARB.

"Completarea a aproximativ opt milioane de contracte cu anexele semnate de clienti va induce costuri de cateva milioane de euro pentru sistemul bancar", a declarat pentru NewsIn purtatorul de cuvant al Asociatiei Romane a Bancilor (ARB), Gabriela Folcut.

Ordonanta prin care sunt adoptate prevederi ale Directivei Europene pentru credite va obliga bancile din Romania sa modifice aproape toate contractele de imprumut, pentru a stipula noul nivel al comisioanelor de rambursare anticipata, diminuat in favoarea clientilor.

Folcut sustine ca forma actuala a Ordonantei de guvern, creata de Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorului (ANPC), nu este agreata de bancheri, cu care oficialii ANPC au refuzat sa discute.

"ARB a solicitat aplicarea Directivei Europene 48/2008 in forma aprobata de Parlamentul European. Comunitatea bancara a cerut, in mai multe randuri, sa aiba loc intalniri cu ANPC, pentru a argumenta solicitarile bancilor, in contextul in care proiectul ANPC cuprinde prevederi ce le exced pe cele ale Directivei. Nu am avut, insa, nici o reactie din partea ANPC", spune Folcut.

Bancherii au cerut ca noile prevederi sa nu se aplice creditelor in derulare sau imprumuturilor ipotecare sau cu garantii imobiliare, intrucat Directiva nu acopera aceste domenii.

Pusi in fata faptului implinit, bancherii vor avea la dispozitie 90 de zile de la intrarea in vigoare a noii Ordonante pentru a notifica aproape toti clientii imprumutati si pentru a amenda prin anexe toate contractele de credit.

"Avand in vedere ca ieri a fost aprobata Ordonanta, bancile vor aplica legea", a mai spus Folcut.

Ordonanta prin care sunt adoptate prevederi ale Directivei Europene pentru credite trebuie sa fie transpusa in legislatia Romaniei pana la data de 11 iunie, insa, in prima parte a zilei de joi, aceasta nu fusese publicata inca in Monitorul Oficial.

Ulterior, Ordonanta va trebui sa fie adoptata de Parlament, pentru a putea deveni lege. Astfel, ea ar putea suferi unele modificari. 

Când este momentul potrivit pentru a refinanța creditul tău
Când este momentul potrivit pentru a refinanța creditul tău
Ești în căutarea unei modalități mai eficiente de a-ți gestiona datoriile financiare? Ai luat în considerare vreodată refinanțarea creditului tău? În acest articol, te vom ghida prin...
#arb, #banci, #notificare, #contracte, #credit , #Romania