Banca centrala din Moldova si-a fixat tinta de inflatie pentru acest an la 5% plus/minus 1%

Luni, 04 Ianuarie 2010, ora 13:39
2449 citiri
Banca centrala din Moldova si-a fixat tinta de inflatie pentru acest an la 5% plus/minus 1%

Banca Nationala a Moldovei (BNM), banca centrala a statului vecin, a stabilit pentru 2010 o tinta de inflatie de 5% plus/minus un punct procentual (4-6%), dupa ce a adoptat anul trecut tintirea inflatiei ca strategie de politica monetara, aliniindu-se la politica Bancii Centrale Europene (BCE).

Astfel, potrivit Strategiei Politicii Monetare a Bancii Nationale a Moldovei pentru 2010-2012, postata pe pagina de internet a institutiei, "asigurarea stabilitatii preturilor si mentinerea ratei inflatiei la un nivel redus constituie cel mai important obiectiv al BNM, deoarece aceasta este in masura sa conduca la crearea unui cadru macroeconomic relativ stabil, care permite dezvoltarea economica si asigurarea unui nivel sustinut de crestere economica".

Banca Nationala a Moldovei a renuntat in 2008 la regimul de tintire a agregatelor monetare, in vigoare din 1994. Pentru finalul lui 2009, institutia a stabilit o tinta de inflatiei de 9% plus sau minus un punct procentual. Potrivit ultimelor statistici oficiale, rata anuala a inflatiei din Republica Moldova a fost de -0,7% in noiembrie 2009, in conditiile caderii pretutrilor la alimente in ultimele 12 luni cu peste 5%.

Noua strategie fixeaza cadrul implementarii unei politici monetare in linie cu cea din zona euro si din celelalte state din Uniunea Europeana cu regim de fluctuatie libera a monedei, inclusiv Romania. Adoptarea noii strategii vine dupa schimbarea sefului BNM, la finalul anului trecut. Noul guvernator, Dorin Dragutanu, a facut facultatea la Iasi si a fost director in departamentul de audit al PricewaterhouseCoppers Serbia.

Tinta de inflatie a BNM pe 2010 se bazeaza pe anticiparea unei usoare cresteri a produsului intern brut (PIB) in acest an, dupa recesiunea severa prin care a trecut Republica Moldova in 2009. In primele noua luni ale anului trecut, economia Moldovei s-a contractat cu 7,7%.

Autoritatile estimeaza o crestere economica de circa 1,5% in 2010, mizand pe o usoara revigorare a cererii interne si pe investitii straine mai mari. Premierul Vlad Filat a declarat in 30 decembrie, in cadrul unei reuniuni informale cu jurnalistii, ca tara ar putea inregistra anul acesta un avans al PIB mai mare decat del prognozat, respectiv de 3%, potrivit infomarket.md. 

#banca, # inflatie, # BNM, # investitii , #Romania