Bancile din Romania nu au probleme iminente

Joi, 20 Ianuarie 2011, ora 15:54
1368 citiri
Bancile din Romania nu au probleme iminente

Directorul Fondului de Garantare a Depozitelor in Sistemul Bancar (FGDB), Eugen Dijmarescu, a declarat joi ca bancile din Romania nu au probleme iminente, motiv pentru care resursele Fondului sunt suficiente, informeaza NewsIn.

"Nu avem motive sa consideram ca resursele Fondului nu ar putea sa faca fata, pentru ca nu credem ca bancile din Romania au probleme iminente", a declarat Dijmarescu.

Acesta a mentionat ca FGDB are posibilitatea, potrivit actualei legislatii, sa se poata imprumuta inclusiv la Guvern, precum si la alte scheme de garantare, pe alte piete internationale.

"Noi functionam cu resurse exclusiv din mediul bancar si suntem preocupati sa recurgem cat mai putin sau deloc la bani publici", a mai spus Dijmarescu.

Directorul FGDB a precizat ca Fondul are resurse in valoare de 1,7 miliarde lei, jumatate din aceasta suma fiind plasata in titluri de stat.

Intrebat daca bancile cu un coeficient de risc mai mare ar trebui sa plateasca o cota de contributie pe masura, Dijmarescu considera ca o astfel de abordare nu ar fi "un lucru rau".

Acesta crede ca intre o banca cu un coeficient de risc de risc mai mare si una cu un coeficient de risc mai mic, "contributia ar trebui sa fie diferentiata".

"Asta va da incredere ca, chiar daca o banca are un coeficient de risc mai mare, prin faptul ca se asigura intr-o masura corespunzatoare, depozitul e protejat. Eu personal nu vad intr-o asemenea abordare un lucru rau", a mai spus Dijmarescu.

Acesta a adaugat ca Fondul, impreuna cu bancile membre, efectueaza in aceste zile o evaluare a sistemelor informatice de inregistrare a datelor privind identificarea deponentilor, astfel incat acest proces sa fie scurtat la maximum in caz de nevoie.

"Noi nu mergem dupa sistemul ca deponentii vor face o coada lunga la Fondul de Garantare", a mai spus Dijmarescu.

#banci, #dijmarescu, #fgdb , #Romania