Bechtel, negot cu piatra

Duminica, 09 August 2009, ora 23:23
1613 citiri
Bechtel, negot cu piatra

Compania americana Bechtel castiga sume importante din lucruri aparent neinsemnate. In luna aprilie a acestui an, Bechtel a obtinut un plus de 8,5 milioane de euro numai din diferenta dintre pretul pentru cateva dintre materialele de constructie decontate la Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Na tionale (CNADN) si cel platitit furnizorilor.

Bechtel isi permite acest lucru deoarece preturile au fost negociate in anul 2004 cu statul roman si au ramas nemodificate, in ciuda faptului ca, fiind perioada de criza, preturile de pe piata au scazut enorm.

Deconturi de peste patru ori mai mari ca pretul de achizitie

Contractul dintre statul roman si Bechtel include si o lista de preturi pentru materialele de constructii (betoane, pietre, nisip s.a.m.d.). Potrivit celei aferente lunii aprilie 2009, piatra folosita pentru umplutura este decontata de CNADN la 15,30 euro/metru cub.

In schimb, plateste aproximativ 2,5 euro/tona firmelor de la care cumpara materialul respectiv. Castigul pentru Bechtel, numai din aceste diferente, este urias: aproape un milion si jumatate de euro, intr-o singura luna! Firmele care ii furnizeaza nisip si diferite tipuri de piatra companiei care construieste Autostrada Transilvania au fost verificate in cursul lunii trecute de Garda Financiara Cluj.

Raportul intocmit de aceasta institutie releva faptul ca Bechtel practica mai multe preturi pentru firmele care livreaza acelasi tip de produs. "In lumea noastra se stie ca unii primesc preturi mai mari si altii mai mici, nu asta e problema. Dar castigurile noastre sunt foarte mici in comparatie cu ale lor", ne-a declarat patronul unei firme care lucreaza cu Bechtel. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#bechtel, #autostrada , #Romania