BERD: Creditele pe termen lung in lei, principala provocare a bancilor

Miercuri, 11 Noiembrie 2009, ora 15:18
1176 citiri
BERD: Creditele pe termen lung in lei, principala provocare a bancilor

Principala provocare a sistemului bancar din Romania este sa acorde credite in lei pe termen lung, intrucat este nesanatos ca firmele si gospodariile cu venituri in moneda locala sa ia imprumuturi in valuta, a declarat, miercuri, economistul sef al BERD, Erik Berglof.

"Sistemul bancar a rezistat remarcabil de bine la criza si monitorizam foarte atent ceea ce fac grupurile mama pentru sustinerea filialelor.

Situatia s-a stabilizat, iar bancile sunt angajate pe termen lung pe plan local.

Principala provocare a sistemului este sa acorde credite pe termen lung in lei, intrucat este foarte nesanatos ca firmele si gospodariile sa aiba venituri in moneda locala si sa ia imprumuturi in valuta", a explicat Berglof, citat de Mediafax.

Totodata, el a precizat ca imprumuturile neperfomante si somajul vor continua sa creasca in urmatorii 1-2 ani, dar intr-un ritm mai scazut.

"Sper si cred ca ati trecut prin ceea ce este mai rau din punct de vedere al contractiei PIB si anticipez o stabilizare si crestere pozitiva pentru 2010, dar asta nu imbunatateste imediat situatia portofoliilor bancilor", a spus Berglof.

In octombrie, Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) a revizuit prognoza de crestere economica a Romaniei pentru anul viitor, la 1%, de la estimarea de 0,4% inaintata in luna mai, dupa modificarea perspectivei privind anul in curs de la -4% la -8%. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#banci, #berd, #berglof, #credite, #lei , #Romania