BM depuncteaza Romania la eficienta guvernarii si combaterea coruptiei

Marti, 24 Iunie 2008, ora 17:26
1442 citiri
BM depuncteaza Romania la eficienta guvernarii si combaterea coruptiei

Studiul anual al Bancii Mondiale "Indicatorii guvernarii la nivel modial" indica faptul ca eficienta guvernarii, combaterea coruptiei si suprematia legii sunt trei zone problematice ale guvernarii din Romania, pe care le puncteaza cu scoruri negative.

Studiul Bancii Mondiale indexeaza pentru 212 tari sase dimensiuni ale guvernarii: democratie participativa si libertatea de expresie, stabilitatea politica si absenta violentei/terorismului, eficienta guvernarii, calitatea reglementarilor, suprematia legii si controlul coruptiei.

Cu cat un indice are o valoare valoare mai mare pentru o categorie, cu atat este mai pozitiva evaluarea. Indicatorii prin care sunt masurate aceste sase variabile provin din 35 de surse de la 32 de organizatii diferite, reflectand opinia sectorului privat, a celui public, a expertiilor din organizatiile non-guvernamentale si a cetatenilor.


Sudiul Bancii Mondiale "Indicatorii guvernarii la nivel modial" arata ca numeroase tari in tranzitie inregistreaza imbunatatiri importante in lupta impotriva coruptiei, iar performantele unora dintre ele in ceea ce priveste masurile guvernamentale sunt comparabile cu cele ale tarilor mai bogate.

Totusi, in privinta Romaniei cifrele sunt foarte scazute, indicand faptul ca procesul de guvernare este problematic si ca trebuie imbunatatit in domenii-cheie precum eficienta si reforma legislativa. Pe de alta parte, Romania inregistreaza o crestere fata de ceilalti ani in privinta stabilitatii politice si a calitatii reglementarilor.


"Democratia participativa si libertatea de expresie" este categoria care masoara perceptiile legate de masura in care cetatenii unei tari pot participa in alegerea guvernarii, cat si cele legate de libertatea de expresie, de asociere si existenta unei prese independente.

La acesta categorie Romania este indexata cu 0,47 de puncte, inregistrand un regres fata de 2006, cand avea 0,50 puncte. La aceeasi categorie, Bulgaria are 0,65 puncte, Republica Moldova -0,36, Germania 1,40, iar Rusia -1,01.


"Stabilitatea politica si absenta violentei/terorismului" evalueaza perceptiile referitoare la posibilitatea ca guvernul unei tari sa fie destabilizat sau demis prin mijloace neconstitutionale sau violente, inclusiv violenta motivata politic si terorismul. Romania a inregistrat 0,19 puncte, acest indicator fiind in crestere fata de ceilalti ani: 0,15 - 2006, 0,10 - 2005 sau 0,07 - 2004. Fata de vecinii ei, Romania se situeaza la mijloc, fiind devansata de Ungaria, cu 0,65, si de Bulgaria, cu 0,42, dar urmata de Ucraina, cu 0,16, R. Moldova, cu - 0,22, si Serbia, cu - 0,77.


"Eficienta guvernarii" contabilizeaza perceptiile legate de calitatea serviciilor publice si a celor civile, gradul independentei fata de presiuni politice, calitatea politicilor publice initiate si a implementarii lor si credibilitatea guvernului in privinta angajamentului pentru aceste politici. 

La aceasta categorie, Romania este evaluata cu un scor negativ de -0,09, ceea ce reprezinta o evolutie negativa fata de ceilalti ani. Astfel, Romania avea in 2004  un scor de 0,14, ca apoi sa  scada dramatic: - 0, 08 in 2005 si - 0,07 in 2006. Si la aceasta categorie Bulgaria a devansat Romania, avand un scor de 0,10, in timp ce Ungaria are 0,70 si Republica Moldova -0,83.


"Calitatea reglementarilor" este categoria care se refera la perceptiile legate de abilitatea guvernului de a formula si implementa politici consolidate si reglementari care permit promovarea dezvoltarii sectorului privat.

Tara noastra a fost evaluata cu 0,48 de puncte la aceasta categorie, Rusia avand, de exemplu, -0,44 puncte, Republica Moldova -0,31, Ungaria 1,15, la egalitate cu Franta, iar Bulgaria 0,65, destul de apropiata de Romania. Acest indice este in crestere fata de ceilalti ani in cazul Romaniei, avand in vedere ca in 2006 se inregistrau 0,41 puncte si in 2005 avea 0,17.


Categoria privind "Suprematia legii" indexeaza perceptiile legate de increderea in legile societatii si in particular in politie, in judecatorii, reglementarile contractuale, in respectarea drepturilor de proprietate, cat si probabilitatea de a fi victima a crimei sau a violentelor.

Acest indice are o valoare de - 0, 17 in cazul Romaniei, la distanta foarte mica de Bulgaria, care are un scor de  - 0,14, in timp ce Ungaria are 0,74, Polonia 0,28 si Italia 0,43. Scorul Romaniei pe 2007 este superior ultimilor doi ani: -  0,21 in 2006 si - 0,23 in 2005, dar egal cu cel din 2004.


"Controlul coruptiei" masoara perceptia referitoare la exercitarea puterii pentru obtinerea unui castig personal, incluzand mica coruptie si si coruptia la nivel inalt, cat si dominanta elitelor si a intereselor private in stat. Romania sta la aceasta categorie mai bine decat Bulgaria, cu un scor de - 0,19, fata de -0,22. Totusi, fata de anul trecut, acest punctaj este in scadere de la - 0,15, dar in crestere fata de 2004, cand se inregistrau - 0,25 puncte.